03.02.2010 17:59

Защо няма пари? -31% ДДС, - 43.4% от мита

Видян 2213 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защо се налага да се закриват болници? Защо се бавят по 2-3 месеца майчинските и парите на докторите и аптеките? Защо не се плащат 2 милиарда, дължими на фирмите от държавата? Защо никой не забелязва, че убиването на потреблението убива икономиката?


Въпросите висят във въздуха, докато гоним потупване по рамото от ЕС и си плащаме кредитните рейтинги на агенции, които изкарваха Енрон отличник в деня на фалита му, както и на Уолстрийт джърнъл да ни хвали.


Междувременно окончателните данни за изпълнението на бюджет 2009 г. показаха голата истина. А тя е неизпълнение на основния данък ДДС с 31% (за 2008 г. минусът е 2%), неизпълнение на заложените мита с 43.4% и на акцизите с 9.8% при преизпълнение за всяка от предните 10 години.


Вместо да се занимава с насърчаване на потреблението, за да пълни хазната, държавата (в лицето на шефовете на Националната агенция по приходите) си е втълпила полицейско–прокурорски функции да разследва собственост, приходи и разходи на медии, които апропо са прозрачни и регистрирани по всички законни пътища.


Първо погнаха телевизия СКАТ и вестник 19 минути, следващите в списъка на непослушните медии са Шоуто на Слави и фирмите на Маги Халваджиян – всички критикуващи властта и особено Симеон Дянков.


Вместо да стори услуга на премиера, в чието име уж с прави всичко, обаче войната с медиите е с обратна сила.


Историята на 19 минути показва, че и при предишното правителство имаше подобна поръчка към НАП и при това беше от същото място – кръга Капитал, на чиито мераци да използва държавата както му скимне, явно пречим.


В края на 2008 г. - началото на 2009 г. подобна поръчка трябваше да изпълни печално известната Мургина и не след дълго се раздели с поста си, понеже бе разкрита. Тогавашата шефка на НАП тези дни ще се изправи пред съда. Но съдбата й явно не е достатъчно добър урок. А историята, казват древните, била учителка на живота и вестителка на мърдостта...


Духът на Мургина явно още живее в някои хора в НАП, след като нещата се повтарят година по-късно, уж в полза на новото правителство. Защо ли?


Ами баш хората на Мургина са си на мястото, никой не ги е бутнал. Както, между другото, беше и в Топлофикация година след Вальо Топлото.


Сега, след още 2 години, цялата компания вече е изправена пред Темида. В живота има справедливост!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци