40г. Аполония в края на сезона

Свързани новини

13.06.2024 09:28

40г. Аполония в края на сезона

Видян 2564 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гордост и радост е за Празниците на изкуствата Аполония да се състоят за четиридесети път в Созопол. През далечната 1984 г., когато направихме първия фестивал, никой от нас, организаторите, не е предполагал, че тези празници ще дадат началото на най-големия форум в българската култура, форум, на който се представят всички изкуства – театър, музика, танц, литература, изобразително изкуство, архитектура, кино.

Много пъти са ни питали защо в Созопол започна това приключение. По онова далечно време Созопол беше най-романтичният, най-артистичният, най- гостоприемният град на българското Черноморие. И там се събираше „бохемата“, хората от творческия свят, които общуваха, разговаряха, споделяха, мечтаеха…

Идеята за създаването на Аполония, това смело и необикновено за онова време събитие, е на големия български музикант проф. Димо Димов и кръга от негови съмишленици – артисти, музиканти, художници, режисьори, журналисти. А през 1991 г. беше основана Фондация Аполония, която и досега организира Празниците на изкуствата в Созопол.

Невъзможно е да изброим всички класически, джаз и поп концерти, театрални представления, балетни и фолклорни спектакли, художествени изложби, представяния на книги и списания, прожекции на филми, майсторски класове и хилядите участници в тях.

Днес Созопол е много променен, но в дните на фестивала грее от усмивките на хората, които идват от цял свят, за да преживеят радостта от срещите с големите български и чуждестранни изпълнители. И до днес смисълът на Аполония е свобода, новаторство и синтез на изкуствата. Очакваме Ви, за да празнуваме заедно нашата вълнуваща годишнина!, заяви

Маргарита Димитрова

Изпълнителен директор на Фондация „Аполония“



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец