Ако ще го танцуваш, танцувай го правилно, бейби: Какво трябва да знаете за жанра budots, превзел TikTok

Свързани новини

05.08.2024 11:05

Ако ще го танцуваш, танцувай го правилно, бейби: Какво трябва да знаете за budots, превзел TikTok

Видян 673 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Извикайте д-р Бит! Спешна помощ! Спешна помощ!"

Ако сте в крак с най-новите тенденции в танцуването в TikTok, може би сте чували този рефрен, зациклен върху колеблива електронна бас линия, прекъсвана от високи звуци. Дискотечният ремикс е използван в хиляди видеоклипове в платформата, като в много от тях хората демонстрират серия от облекла, докато леко поклащат рамене и крака. Дори кампанията на Камала Харис и певицата Оливия Родриго се включиха в забавлението.



Но за тези, които познават контекста на песента, истинският проблем е, че тези потребители танцуват погрешно. Парчето на DJ Johnrey, което семплира "Dr. Beat" на Miami Sound Machine, принадлежи към филипинския поджанр на електронната танцова музика, наречен budots. И въпреки че много потребители, участващи в неотдавнашната тенденция, демонстрират фини, сковани движения, танцуването на budots включва по-плавни, по-пресилени движения и ставане далеч по-ниско.

Много преди budots да се превърне в средство за споделяне на модно вдъхновение, той беше хитов танцов феномен във Филипините и материал за мемове и пародии. Ето малко известната история на този жанр.

 Budots се ражда от филипинската улична култура




Смята се, че Budots, жаргон за "безделник" на езика висаян, произхожда от град Давао на филипинския остров Минданао.

Първоначално се появява като танц и в началото се свързва с младежката наркокултура, според Фриц Флорес, който пише бакалавърска теза за танцовата мания. Някои учени също така свързват танцовите движения на бутос с формите на изкуството на местния народ баджао.


 Подобно на песента "Emergency Budots", която неотдавна се появи в TikTok, песните от този жанр използват електронна и хаус музика и добавят шумни ритми и свръхмодерни звукови ефекти като драскане на винил, сирени и свирки. Обикновено в тях липсват куплет или припев, а вокалите се появяват като повтарящи се семпли в цялото парче.

"Със 140 удара в минута и четири на пода, budots съживява трупа на eurodance, макар и лишен от мелодраматичното пеене и театралните мелодии на пианото, както и от изразяването на емоционална уязвимост в полза на неприлични шеги и призиви за бурни партита", казва писателят и музикант Доминик Зинампан, докато описва жанра в есе за 2020 г.

"Пулсиращите, ударни бас линии акцентират върху възходящия ритъм, докато ситните синтезатори, често описвани ономатопоетично като "tiw-tiw", напомнящи за лъчеви пушки, сирени и шумозаглушители, се промъкват през високото и ниското."

Според проучванията на Флорес до 2007 г. радиостанциите в Давао Сити пускат budots, а популярността на жанра продължава да расте. През 2008 г. будотс е катапултиран в мейнстрийма на Филипините, след като Рубен Гонзага изпълнява танца в риалити шоуто "Pinoy Big Brother" (Гонзага печели сезона). През 2012 г. филипинското новинарско предаване "Kapuso Mo, Jessica Soho" отразява този феномен. На Шервин Калумпанг Туна, известен с прозвището DJ Love, се приписва заслугата за превръщането на budots в пълноценен музикален жанр. Докато работи в интернет кафене в края на миналия век, DJ Love - също хореограф - започва да създава песни и ремикси, съответстващи на танците, които се наблюдават по улиците на град Давао, както се разказва в краткия документален филм "Budots: Бутос". Той също така се дистанцира от ранните итерации на budots, като включва лозунга "Да на танците, не на наркотиците" в много от своите видеоклипове.


 Как жанрът се превърна в сензация

Бутовете са такъв феномен във Филипините, че дори политици се опитват да се възползват от популярността им.

През 2015 г., докато противоречивият Родриго Дутерте - тогава кмет на град Давао - се кандидатира за президент на Филипините, видеоклип, в който той танцува на budots с група тийнейджъри, се разпространява широко в интернет, събира милиони гледания и допринася за самоутвърждаването на имиджа на Дутерте като вечен популист. През 2017 г. колективът за електронна музика BuwanBuwan се появи, за да пародира жанра и тогавашния президент Дутерте, като постави клипове от речите му в ритъма на budots.

Бившата филмова звезда Рамон "Бонг" Ревиля-младши също танцува на budots в предизборна реклама, докато се кандидатира за Сената на Филипините през 2019 г. 


 Будотс вече е основна културна проява в Давао и по-общо във Филипините. В интернет има безброй компилации от песни и танци с ремикси на budots, а коледни ремикси на budots могат да се чуят на празнични партита в цялата страна.

"Макар че някои го използват, за да станат известни, заради неговата вирусна популярност, аз също така чувствам, че за тези хора това е един вид идентификационен знак, който те използват, за да изразят себе си, и се гордеят с него", казва Джей Росас, режисьорът на филма "Budots: в интервю за VICE News през 2019 г. "Фактът, че се използва дори на коледни партита и се пуска по радиото, означава, че е постигнал определено ниво на приемане като култура и част от нашата идентичност в Давао." 


  След години на пренебрегване Budots най-накрая изглежда постига признание и уважение в индустрията за танцова музика. Миналата година пионерът на будотса DJ Love изнесе сет в Boiler Room - демонстрирайки жанра и характерния за него максимализъм на една от най-големите и влиятелни платформи в индустрията.

Макар че първоначалната мания по TikTok беше отделена от историята на budots и характерните за него танцови движения, тя породи и съпътстваща тенденция, в която запознатите демонстрираха правилния начин за танцуване на budots - осветявайки част от филипинската култура.

"Ако ще го танцуваш, танцувай го правилно, бейби", пише в един от своите видеоклипове творецът Джон Дела Круз, известен в TikTok като Nurse John.

"Няма да ме хванете да ходя на място", пише потребителката Michi Kollette към видеоклип, в който ритмично движи коленете си в такт. 


 Източник: CNN


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Препоръчително е да бъдете по възможност по-близко до семейството си

Препоръчително е да бъдете по възможност по-близко до