След главозамайващия успех на книгата „Дамски гамбит“, по която Netflix засне минисериал, за първи път на български излиза и друг забележителен роман на писателя Уолтър Тевис – „Играчът“

Свързани новини

02.11.2022 14:24

Авторът на сензацията Дамски гамбит с нов роман

Видян 848 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След главозамайващия успех на книгата „Дамски гамбит“, по която Netflix засне минисериал, за първи път на български излиза и друг забележителен роман на писателя Уолтър Тевис – „Играчът“. Впечатляващата история за билярд, вдъхновила класическия холивудски блокбастър с Пол Нюман, излиза на 31 октомври с логото на изд. „Кръг“. Преводът е на Христина Иванова, а корицата е на Наталия Чайкина. 


Действието в „Играчът“ започва в наглед обикновена билярдна зала, в наглед съвсем обикновен ден. Никой обаче не предполага, че на една от масите там ще се разрази знаменателна битка. Срещу всепризнатата легенда в билярда – Дебелака от Минесота, вдъхновен от реално съществуваща личност, – ще се изправи млад и напорист, добре изглеждащ мъж, решен да завладее този спорт. Той жадува името му да се шепне с благоговение, а джобовете му да се препълнят от пари. Той е Еди Фелсън, по прякор Бързия, и е главен герой в „Играчът“. 


Еди пътува от град на град и подмамва опонентите си, че е по-слаб, отколкото е, за да се пробват срещу него… и да бъдат победени. Но идва бленуваният ден, в който той най-сетне ще се изправи срещу истинския крал на билярда , Дебелака, за да се опита да завоюва званието най-велик играч в Америка . Феноменалната им битка продължава дълго, търпи множество обрати, в отделни моменти изпълненията на двамата се сливат, за да се превърнат в невероятно зрелище за зяпачите, залагащи край тях.  Крайният изход ще преобърне живота на Еди Фелсън завинаги . Той ще трябва да открие как да се изправи на крака, да вдигне отново щеката си с гордост и да пребори собствените си демони, не само на зеленото сукно, а и в собствения си живот.  „Играчът“ е дебютният роман на Уолтър Тевис и излиза за първи път през 1959 г.


Моментално е приет с аплодисменти от читателите и критиката, а „Тайм“ пише, че ако Хемингуей обичаше билярда, колкото коридите с бикове, Еди Фелсън би бил неговият герой. През 1961-ва историята е екранизирана в едноименния филм The Hustler („Играчът на билярд“). В ролята на Еди е Пол Нюман, а като Дебелака се превъплъщава Джаки Глийсън. Продукцията е сред фаворитите на наградите „Оскар“ и печели 2 статуетки от общо 9 номинации, сред които за най-добър филм и адаптиран сценарий.  През март 2021 г. „Кръг“ издаде романа „Дамски гамбит“ от Уолтър Тевис – също превърнал се в сензация за зрителите чрез минисериала на Netflix. От тогава насам трогателната история на шахматистката Бет Хармън неизменно е сред най-търсените заглавия от издателството и доказва старата максима, че книгата винаги е по-добра от филма.  Уолтър Тевис (1928 – 1984) е писател и университетски преподавател по литература. В творческата си биография има 6 романа и множество разкази, преведени на повече от 18 езика. Добива световна популярност с книгата „Дамски гамбит“, която през 2020 г. Netflix превърна в минисериал, спечелил две награди „Златен глобус“.
 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата