Две специални премиери на фестивала София ДокуМентал

Свързани новини

02.10.2024 12:10

Две специални премиери на фестивала София ДокуМентал

Видян 115 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Босненско-датската копродукция "Небето над Зеница" и унгарската копродукция "КИКС" можем да гледаме в рамките на София ДокуМентал, като специални прожекции на 2-ри и 3-ти октомври. Режисьорите на "Небето над Зеница" Нанна Франк Мюлер и Златко Пранджич пристигат, за да представят филма си пред родна аудитория. Българската предпремиера на голям екран на 3-ти октомври, четвъртък, от 20:00 часа в кино Дом на киното, ще бъде последвана от сесия с въпроси и отговори.


  Темата за човешките права е фокус на петото издание на "София ДокуМентал" и в синхрон с нея акцентната HBO Original предпремиера "Небето над Зеница" представя реална история, случваща се едва на няколко стотин километра от нас. Наблюдаващият документален филм с история тип "Давид срещу Голиат", дава глас и видимост на борбата за глътка чист въздух на цяла общност, чийто живот буквално зависи  от функционирането на фабрика на международна корпорация в един от най-замърсените босненския градове. В град Зеница ракът и детският диабет са често срещани.


Гражданите гледат с подозрение към гигантския завод за стомана и кокс, който заема една четвърт от града и е най-големият работодател в района. Чрез организацията „Еко форум“ те настояват за промяна и измервания, за да установят дали подозренията им са основателни. Но подобно на гръцка трагедия, конфликтът на интереси е по-голям от всички участници. Гражданите се нуждаят от храна на масата, политиците трябва да осигурят работни места и чуждестранни инвестиции, за да бъдат преизбрани, докато Европейската банка за възстановяване и развитие на ЕС предоставя заеми за нова електроцентрала, работеща с емисии от коксохимически завод, успоредно със заем за нови велоалеи, за да се обяви Зеница за зелен град. Режисьори на филма са дуото Нанна Франк Мюлер (Дания) и Златко Пранджич (Босна и Херцеговина).


Те ще присъстват на премиерата на 03.10 от 20:00 часа в Дом на киното, последвана от беседа с тях. Събитието в рамките на София Документал се случва в партньорство с Warner Bros. Discovery / HBO и стрийминг платформата MAX. Другатата специална прожекция, свързана с HBO е унгарската документална одисея за съзряването на едно момче - "КИКС", с режисьори Балинт Ревеш & Дейвид Микулан. В продължение на 12 години филмът проследява пътя на Сани от игривостта на детството до конформизма и мрачността на зрелостта.


Случайността среща младите режисьори Дейвид и Балинт на улицата и така започва дългогодишно приятелство между тях. "КИКС" документира как едно невинно осемгодишно момче израства и се превръща в преследван враг на държавата. „Съдбата е по-силна от волята“, казва бездомник пред камерата. Мрачна прогноза, която хвърля сянка върху Сани. През личен и политически обектив ставаме свидетели на рядко виждан портрет на бедно работническо семейство в съвременна Будапеща.


"КИКС" може да бъде гледан на 02.10, вторник, от 20:30 час в кино Одеон, като част от програмата на София Документал с предшестващи международни премиери на CPH:DOX, Transilvania IFF. Филмът ще бъде наличен за стрийминг в Мах в началото на 2025 година. Петото издание на Международния документален филмов фестивал  София Документал с фокус върху човешките права ще се проведе между 28 септември и 6 октомври 2024 г. под мотото „Излез от балона“. Фестивалът ще представи 30 премиерни за България филми, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и редица специални събития, а част от програмата ще бъде достъпна онлайн в цялата страна до края на октомври. Програмата на фестивала е налична на documental.bg



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Ще се притеснявате прекалено много

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ще се притеснявате прекалено много и без никаква