Принц Чарлз получава почетна титла от нацисткия ветеран Питър Саварин. (Снимка, получена от Хънтър Паули за Declassified UK)

Свързани новини

30.05.2024 10:00

Крал Чарлз получил награда от нацистки ветеран, докато е бил принц на Уелс

Видян 3292 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският крал Чарлз е получил награда от украински нацистки ветеран, докато е бил принц на Уелс през 1983 г., установи разследване на медията Declassified UK.

Изданието е открило снимка, на която се вижда как тогавашният принц Чарлз получава почетна степен по право по време на церемония в Университета на Алберта в Канада от Петър Саварин, бивш член на Waffen-SS, който е бил ректор на университета от 1982 до 1986 г.

Според доклада в речта си при приемането на наградата Чарлз е похвалил онези, които „преди 40 години са пожертвали живота си“ в борбата срещу Адолф Хитлер, но въпреки това наградата му е била връчена от ветеран, който се е сражавал за нацистка Германия.

Родом от тогавашна Източна Полша, Саварин служи в украинска част на Waffen-SS по време на Втората световна война.


Милиони украинци служат в съветската Червена армия по време на войната, но хиляди други се сражават на германска страна в състава на 14-та вафен-гренадирска дивизия на СС, известна като дивизия „Галиция“.

Сформираната през 1943 г. дивизия привлича доброволци от днешна Западна Украйна. Нейните членове полагат лична клетва пред Адолф Хитлер и са обвинявани в жестокости срещу евреи, както и срещу други полски и съветски цивилни.


Коментирайки разкритието, Бъкингамският дворец потвърди, че по време на кралско посещение през 1983 г. Чарлз е получил наградата от Университета на Алберта, описвайки го като „високоуважавана канадска институция“.

„Както е обичайно, ректорът на университета връчи отличието“, заявиха от двореца пред „Разсекретено“. „Тъй като всички нормални процедури за проверка бяха спазени от неговите домакини, беше препоръчано Кралят да приеме отличието по това време.“

Изданието предполага, че британското външно министерство, което организира кралските пътувания в чужбина, може да е знаело за нацисткото минало на Саварин.


Саварин е сред хилядите мъже от Вафен-СС Галиция, които след 1945 г. бягат на Запад, често с британска помощ, се твърди в доклада.

През 1987 г. Саварин е удостоен с кралско отличие - Ордена на Канада. Миналата година канадският генерал-губернатор Мери Саймън се извини и изрази „съжаление“, че нейната служба е присъдила втората по големина заслуга в страната на бивш нацистки войник.

Миналата година Университетът на Алберта попадна в центъра на друг нацистки скандал, след като проведе дарителска акция на името на Ярослав Хунка, 98-годишен украински канадски гражданин, който също е служил в нацистката дивизия „Галиция“.


 На снимката: Принц Чарлз получава почетна титла от нацисткия ветеран Питър Саварин. (Снимка, получена от Хънтър Паули за Declassified UK)



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец