16.10.2008 11:56

Паулу Коелю с награда от Гинес

Видян 1858 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световноизвестният бразилски писател Паулу Коелю ще получи специална награда от издателите на Книгата на рекордите на Гинес като автор на най-превеждания роман на планетата - книгата "Алхимикът", издадена на 67 езика в света, съобщи Франс прес.
Награждаването ще се състои в рамките на 60-ия Панаира на книгата във Франкфурт, който ще бъде открито довечера. Почетен гост на тазгодишното издание е Турция с участието на около 300 турски автори.
Форумът ще бъде открит официално от германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и турския президент Абдуллах Гюл. На церемонията се очаква да присъства и писателят Орхан Памук, носител на Нобелова награда.
На панаира на книгата ще бъде и още един носител на Нобелова награда за литература - писателят Гюнтер Грас, който тази година публикува втората си книга със спомени. През 2009 г. почетен гост на Панаира на книгата във Франкфурт ще бъде КНР.
Тази година Китай е представен от делегация от 108 души. В "Алхимикът" бразилският разказвач Паулу Коелю ни представя притча, основана на прости истини, разкрити чрез една необикновена ситуация, съобщава БТА.
Една нощ андалузкото овчарче Сантяго сънува за далечното съкровище на египетските пирамиди. На другата сутрин то тръгва на път, за да следва мечтата си. По пътя си среща много духовни посланици, които му се представят в различен вид - например камиларят или образованият англичанин. От една от книгите на англичанина Сантяго за първи път научава за алхимиците - хората, които вярвали, че ако един метал се нагрява с години, той ще се освободи от индивидуалните си качества и ще се превърне в "душата на света".


Разбира се, по-нататък Сантяго среща и алхимик, който става негов учител и му вдъхва смелост, за да остане верен на мечтите си. "Страхувам се, че сърцето ми ще страда", доверява момчето на алхимика през една безлунна нощ. "Кажи на сърцето си, че страхът от страданието е по-страшен от самото страдание", отговаря учителят му. "И че никое сърце не е страдало от това, че е следвало мечтите си, защото всяка секунда от този път е миг на единение с Бога и вечността".
"Алхимикът" е вдъхновил досега написването на мюзикъл, няколко театрални постановки и симфонии. Киногигантът "Уорнър Брадърс" е откупил правата за филмирането на романа след конкуренция с Роман Полански и Джейн Кемпиън.
Сред почитателите на "Алхимикът" са Тарантино, Мадона, Ален Делон. На български "Алхимикът" е издаден от издателство "Обсидиан".



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Словения

Най-дружелюбните страни в Европа

10. Хърватия. Резултат 91.78 Някога лятно ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева