Свързани новини

14.12.2012 11:39

Праг поуст: Чалгата - социална болест, която разделя България

Видян 3193 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската чалга сцена е отвратителна за мнозина, но и нещо като популистки отдушник за много други, пише в коментара си Мориц Готшалк е журналист в чешкото издание "Праг поуст", предаде БГНЕС.


"Александровска" - улица в центъра на Русе, където повечето сгради са на стотици години. В събота вечер е изпълнена с голям брой младежи, събрали се пред входа на нощен клуб "Опиум" - облян в светлини "храм", обграден от други заведения, кафенета и малък търговски център. Входът на дискотеката е украсен с плакати, рекламиращи предстоящи представления на чалга звезди – Андреа, Джена, Анелия. През последните 20 години този ориенталски поп-фолк набира все повече популярност в България, както и подобните стилове музика в съседните страни.


Мнозинството от масите са резервирани. Или на разположение на тези, които ще поръчат бутилка алкохол – вероятно водка. Истински дансинг на практика няма, хората клатят тела край собствените си маси. От тонколоните дъни музика за любов, секс, пари и други форми на успех. От време на време хората започват да се бият. Но в общи линии атмосферата изглежда спокойна. Всеки е изкуствено готин. Момчетата се държат като сводници, обикалят край масите си цяла вечер. Момичетата танцуват от дъжд на вятър. След няколко питиета вдигат ръце и пеят част от песента. Но прекалено експресивни танци се виждат рядко. Общото между певиците и жените в баровете е едно – любовта към късите поли. И ако могат да си го позволят – пластичните операции.


За да сравни обстановката, човек трябва да извърви само няколко преки до друго заведение. Близо 50 души танцуват на микс от хип-хоп, дъбстеп, хаус и хардкор. Атмосферата е добра, заведението дори не е препълнено с хора, както бе в първото. Провеждано веднъж месечно, събитието е една от малкото алтернативи на чалгата в града. Ако се появят близо 200 души, както се случва на Коледа, когато всеки забегнал в чужбина се връща у дома, организаторите считат вечерта за пълен успех. Аудиторията е различна и облечена в различни стилове – скейтъри, хипита, рокаджии, небрежно шикозни. Всички те танцуват открито и свободно и се наслаждават на купона.


Мнозина в България намират чалгата за вид социална болест. Може да се чуе от всяка втора кола, както и от ефира на няколко радиостанции и телевизии. Текстовете и шовинистичното поведение на поп-фолк общността са отблъскващи за голяма част от населението. Чалгата разединява България. Възрастните, интелектуалният елит и хората на изкуството почти не са свързани с нея. В миналото са водени редица кампании срещу нея, наричайки я фактор за упадъка на културата, интелекта и музиката. Част от българите я определят иронично като "най-лошите песни с най-смешните видеа с кичозна стойност".


Големите градове като София и Пловдив предлагат достатъчно алтернативи. В малките като Русе обаче чалгата доминира нощния живот.


Несъмнено една от основните причини за популярността на чалгата в България е икономическата криза от 90-те. Новият музикален жанр даваше на българите възможността да мечтаят за богатството и лукса, на който само мафиотите и корумпираните политици можеха да се радват. Страната се отърси от онази икономическа криза, но мнозинството от българите все още срещат трудности в живота.


Съществуват и аргументи срещу тази функция на чалгата. Музиката може да бъде счетена за български контрапункт на американската и британска култури, които господстват в почти всяка държава по света. Погледната от този ъгъл, е просто модна.


Обратно в Русе. 05,00 часа сутринта в неделя. Повечето клубове пускат последни парчета. Всички се отправят към едно и също място – денонощен ресторант на улица "Борисова", който сервира шкембе и пилешка супа. Макар че музиката ги разделя в началото на нощта, децата са на едно и също мнение в нейния край.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Този ден ще бъде изпълнен с активно общуване

Този ден ще бъде изпълнен с активно общуване. Бъдете