Свързани новини

06.07.2010 16:25

Кама в гърба на Стоичков

Видян 2879 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един за всички, ВСИЧКИ срещу Стоичков! С такава настройка излизат националите в мача за третото място на световното първенство в САЩ през 1994 година. След съдийската тесла, която понасяме на полуфинала срещу Италия (1:2), българите са обезверени, а в съблекалнята става напечено. Започват да се хвърлят обвинения, а Христо Стоичков е набеден за лакомия. Преди този мач Камата има 5 гола, само с един по-малко от руснака Олег Саленко и му трябва поне още едно попадение, за да стане голмайстор на Мондиала. В крайна сметка Модерния ляв забива пронизва мрежата на италианците от дузпа, а френският рефер Джоуел Куиниоу коли Пеневата чета по безобразен начин. Мъжът в черно проспа две чисти дузпи и уби мечтите на цяла България.
Загубата убива самочувствието на нашите, които се разделят на лагери преди мача с Швеция. Общо взето ситуацията става всички срещу Стоичков. Заверата прави Наско Сираков, който бил бесен на Ицо, заради мача с Адзурите. Нападателят успява да навие останалите от отбора да не подават на Стоичков, за да не стане едноличен голмайстор на първенството.
„Всички в този отбор бяха индивидуалисти и може би заради това успяхме да стигнем толкова далеч“, спомня си тогавашният шеф на БФС Христо Данов.
Планът на Сираков успява. Стоичков е тотално изолиран по време на целия мач и това се виждаше с просто око. Дори опитите на Димитър Пенев да раздвижи играта не успяха. Облян в пот, Стратега почти скъса гласни струни до линията за изпълнение на тъч, но виковете му бяха като в пустиня.
Така въпреки бойкотите и всички скандали в САЩ, Пеневата чета написа със златни букви историята на българския футбол. За съжаление това е и последния велик момент за националния отбор в този му състав. Следва провал на европейското първенство в Англия през 1996 г., когато нашите отпадат в групите. Малко след това медиите обявиха Димитър Пенев за предател и той си стегна куфарите. Така, макар и малко тъжно, се затвори златната глава на футбола ни.


Бившият шеф на БФС Христо Данов потвърди слуховете, че Камата редял състава вместо Пенев. "Пенев не можеше една смяна да направи. Казвам го съвсем отговорно. Тогава в отбора имаше няколко групички, които не му даваха възможност да направи определеня смяна. По това време Христо Стоичков ръководеше целия национален отбор. Каквото казваше на селекционера, това ставаше. Под заявлението на Стоичков Пенев не искаше да вземем Наско Сираков на Световното, но благодарение на мен отиде там", каза още бившият пловдивски брокер.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Наблюдателни, разсъдливи и възприемчиви

Наблюдателни, разсъдливи и възприемчиви, днес ще