Свързани новини

25.05.2014 18:05

Нико Розберг спечели Гран при на Монако

Видян 1046 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг спечели Гран при на Монако и излезе начело в генералното класиране във Формула 1.  


След четири поредни втори места германецът пресече първи под карирания флаг за втори път през сезон след първия старт в Австралия.


Той прекъсна серията от четири поредни победи на своя съотборник Люис Хамилтън, който остана втори на градското трасе в княжеството.


Англичанинът се движеше на секунда изоставане от лидера през по-голямата част на състезанието, но 14 обиколки преди края започна да губи темпо заради проблем с видимостта. Все пак той успя да удържи второто място пред застигналия го Даниел Рикардо с "Ред бул" и да изведе "Мерцедес" до пета поредна двойна победа. 


В класирането при пилотите Розберг събра 122 точки и изпревари Хамилтън с четири. Двамата са далеч напред пред Фернандо Алонсо с "Ферари", който след четвъртото си място в Монако има актив от 61 точки.


С втория си пореден подиум Рикардо се изкачи на четвърто място с 54 точки, като изпревари своя съотборник Себастиан Фетел. Световният шампион изживя поредното си разочароващо състезание, след като трябваше да се оттегли още в осмата обиколка заради проблеми с мощността. 


Германецът отпада за втори път през сезона и вече е едва шести в класирането при пилотите с 45 точки. Той беше задминат и от сънародника си Нико Хюлкенбер, който събра 47 точки след петото си място в Монако. 


Тесните улици на Монте Карло взеха доста жертви в днешното състезание, а колата за сигурност трябваше да излиза на пистата два пъти. Осем от 22-та стартирали пилоти не успяха да стигнат до финала.


Розберг потегли от полпозишън за втори път през сезона. Той се размина с наказание заради вчерашния инцидент, когато германецът спря в зоната за сигурност след последната си обиколка и попречи на Хамилтън да подобри времето му. Стюардите обаче прецениха, че не е действал умишлено и му позволиха да запази първата си позиция. 


Германецът не пропусна да се възползва от предимството на ползпозишъна в Монте Карло и нито за момент не изпусна първото място. Въпреки че през 64 от 78-те обиколки Хамилтън беше на гърба на Розберг, до реална битка за първото място не се стигна. 


Четиринадесет обиколки преди края всички въпросителни около победата отпаднаха, след като Хамилтън започна много бързо да губи темпо. Англичанинът съобщи по радиото, че има проблем с видимостта на лявото си око. 


В този момент той имаше близо 13 секунди аванс пред третия Рикардо. Разликата обаче бързо се стопи и пет обиколки преди края австралийският пилот се залепи зад гърба му. Все пак световният шампион от 2008 г. удържа втората си позиция. 


Двамата финишираха с над девет секунди изоставане от Розберг. Фернандо Алонсо беше единственият друг пилот на пистата, който не беше затворен с една обиколка. Той завърши на 32.4 секунди от победителя. 


Между пета и девета позиция се наредиха петима пилоти, които бяха извън първата десетка на стартовата решетка - Нико Хюлкенберг ("Форс Индия"), Дженсън Бътън ("Макларън"), Фелипе Маса ("Уилямс"), Жул Бианки ("Маруся) и Ромен Грожан ("Лотус").


Най-голям скок направи Бианки, който потегли от предпоследната 21-а позиция. Французинът донесе първи точки на "Маруся" през сезона. 


Първата десетка беше допълнена от втория пилот на "Макларън" Кевин Магнусен, а направилият отличен старт от шесто до трето място Кими Райконен остана едва дванадесети заради непредвидено преминаване през бокса след контакт с Макс Чилтън и грешка при опит да изпревари Магнусен. 


В класирането при конструктурите след шест победи и пет втори места в шест състезания "Мерцедес" води убедително с 240 точки. На второ място са световните шампиони от "Ред бул" с 99 точки. 



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби