Олимпиакос изписа най-славната страница в историята си

Свързани новини

30.05.2024 10:09

Олимпиакос спечели Лигата на конференциите и написа история в гръцкия футбол

Видян 1691 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Олимпиакос изписа най-славната страница в историята си. Тимът от Пирея победи с 1:0 след продължения Фиорентина във финала на Лигата на конференциите и стана първият гръцки клуб, който триумфира с европейски трофей. В герой за гранда от Пирея се превърна Аюб Ел Кааби. Мароканският нападател вкара единствения гол в 116-ата минута и докара до екстаз феновете, които бяха изпълнили "ОПАП Арена" - стадиона на АЕК.

Олимпиакос направи своебразен дубъл, защото наскоро ликува с трофея и в Младежката Шампионска лига. Разочарованието за Фиорентина е огромно, след като "виолетовите" загубиха финала в ЛК и през миналия сезон, тогава от Уест Хам. Отборът от Флоренция не успя да донесе второ европейско отличие на Италия през сезона след триумфа на Аталанта в Лига Европа. Все пак, "Ла Виола" има в историята си международен трофей - спечелената през 1961 година КНК.

Европейската кампания на Олимпиакос започна от квалификациите на Лига Европа, където тимът елиминира Генк и Чукарички. В груповата фаза грандът от Пирея завърши на трето място в компанията на Уест Хам, Фрайбург и ТСЦ Бачка Топола, като се прехвърли в Лигата на конференциите. Там отборът отстрани последователно Ференцварош, Макаби (Тел Авив), Фенербахче и Астън Вила. Най-вечатляващ беше обратът срещу Макаби. Олимпиакос загуби първия мач у дома с 1:4, но след това разгроми израелците с 6:1 след продължения.

Фиорентина си осигури участие в Лигата на конференциите след продължения срещу Рапид (Виена), но в груповата фаза нямаше проблеми и финишира на първата позиция пред Ференцварош, Генк и Чукарички - три отбора, победени от Олимпиакос през сезона. В елиминациите на турнира "виолетовите" се справиха последователно с Макаби (Хайфа), Виктория (Пилзен) и Брюж.

Наставникът на Олимпиакос Хосе Луис Мендилибар, който през миналия сезон спечели Лига Европа със Севиля, подреди своя тим в система 4-2-3-1. На вратата беше Константинос Цолакис, защитата пред него оформиха Родиней, Панайотис Рецос, Давид Кармо и Франсиско Ортега, а двойка дефанзивни халфове бяха Сантиаго Хезе и Висенте Ибора. На върха на атаката започна Аюб Ел Кааби, a зад него действаха Даниел Поденсе, Чикиньо и капитанът Константинос Фортунис. Сред резервите личаха имената на Стеван Йоветич, Андре Орта и Юсеф Ел Араби.

В предни позиции за Фиорентина стартира Андреа Белоти, който беше предпочетен пред Лукас Белтран. Николас Гонсалес, Джакомо Бонавентура и Кристиан Куаме помагаха на Петела, както е известен Белоти, а по-дефанзивни функции в средата на терена имаха Артур и Роландо Мандрагора. Под рамката беше несменяемият Пиетро Терачано, а в отбрана за тима от Флоренция си партнираха Додо, Никола Миленкович, Лукас Мартинес Куарта и Кристиано Бираги. Винченцо Италиано остави на пейката Жонатан Иконе, Максим Лопес, Антонин Барак и Алфред Дънкан.

Както се очакваше, Олимпиакос подходи агресивно в началните минути, но Фиорентина умело избягваше пресата на гръцкия тим. Първата голова ситуация създадоха домакините. Даниел Поденсе проби отляво към центъра и отправи коварен удар, но Терачано се разтегна и изби в корнер. "Ла Виола" отговори с опасен пробив на Нико Гонсалес, но Куаме и Белоти не можаха да пратят топката във вратата, пазена от Цолакис.

В 9-ата минута гол на Фиорентина беше отменен заради засада на Миленкович, който знаеше, че е зад защитата на Олимпиакос и не побърза да се радва. "Виолетовите", които днес бяха с изцяло бели екипи, все по-често се задържаха в съперниковата половина. Удар на Куаме рикошира в защитник на Олимпиакос и топката излезе в корнер, но след неговото изпълнение Бираги прехвърли купа от играчи и прати кълбото в аут.

В 21-ата минута защитник на Олимпиакос изчисти топката право на крака на Бонавентура, който от няколко метра направи по-трудното и стреля в Цолакис. Секунди по-късно стражът на "червено-белите" отново беше герой за своите. Бонавентура изскочи очи в очи с него и пробва да го прехвърли, но Цолакис внимаваше и спаси. В средата на първата част се стигна до напрежение и пред вратата на Фиорентина, но Терачано се хвърли и не позволи на футболист от Олимпиакос да го изпревари.

След половин час игра Мандрагора падна театрално в наказателното поле и не успя да заблуди съдията Артур Соареш Диаш. В 32-ата минута Цолакис излезе предвидливо и с глава изби топката в тъч пред спринтиращия Куаме. Не след дълго се стигна до разбъркване в наказателното поле на Олимпиакос, но Гонсалес не уцели добре топката. В 41-ата минута Ел Кааби се сблъска с Терачано, но и двамата не пострадаха сериозно. В оставащото време до почивката действията се водеха в средната зона и никой от отборите не предприе рискове.

В 48-ата минута Белоти и Рецос си удариха главите и трябваше да получат медицинска помощ, но се изправиха на крака и продължиха двубоя. Грешка в защитата на Олимпиакос не беше използвана от Белоти, който отстъпи мястото си на Мбала Нзола в 59-ата минута. Фиорентина имаше превъзходство в притежанието на топката, но без да създава никакви положения пред Цолакис. Домакините се стремяха да атакуват повече отдясно и в 62-ата минута топката стигна до Поденсе, но той се забави с обработването й, което позволи на Додо да изчисти.

В средата на втората част Миленкович се извиси над всички след центриране от корнер, но прати топката встрани от целта. В 69-ата минута пред Куаме се откри "златен" шанс, но той стреля слабо и позволи на Цолакис да избие в корнер. Мендилибар потърси промяна с пускането на Йоветич на мястото на изчерпалия физическите си сили Фортунис. В 80-ата минута Олимпиакос най-после отправи удар. Висенте Ибора засече центриране от статично положение, но топката мина покрай гредата.

Двамата треньори направиха по няколко смени, с които освежиха съставите си, но мачът продължи да се развива позиционно. В 84-ата минута Ел Кааби се размина с топката при поредното центриране на домакините. До края на редовното време не се случи нищо интересно, въпреки че футболистите на Италиано бяха малко по-активни. Те обаче не притиснаха достатъчно гърците, които откровено чакаха продълженията.

Допълнителните 30 минути започнаха с претенции за дузпа от страна на играчите на Олимпиакос. След центриране от левия фланг топката срещна ръката на бранител на Фиорентина, но Соареш Диаш не посочи бялата точка. Малко след това Йоветич получи възможност да обстрелва вратата на бившия си отбор, но Терачано спаси. Олимпиакос се опита да вдигне темпото, а "Ла Виола" се прибра в половината си и разчиташе на контраатаки. При една от тях Нико Гонсалес стреля извън наказателното поле, но ударът му беше блокиран.

Преди началото на второ продължение Лука Раниери замени Бираги, а Белтран влезе на мястото на Гонсалес в състава на Фиорентина. За Олимпиакос се появи Йоргос Масурас вместо Поденсе. В 109-ата минута Жонатан Иконе отправи удар, но твърде слаб, за да затрудни Цолакис. Играчите и на двата отбора вече бяха твърде уморени, но Олимпиакос издебна своя момент и нанесе съкрушителен удар в 116-ата минута. Незабележимият до момента Ел Кааби засече с плонж центриране от леевия фланг и с глава прати топката във вратата на безпомощния Терачано. Ситуацията беше преразгледана за евентуална засада и играта се забави близо 5 минути, но реферът потвърди попадението и стадионът изригна.

До края оставаше твърде малко време, а Фиорентина нямаше нито физически, нито морални сили, за да се добере до дузпи. Олимпиакос дочака последния съдийски сигнал и големият купон започна. Рекордьорът по титли на Гърция вече ще се гордее и с европейска купа, а Аюб Ел Кааби си спечели легендарен статут сред феновете на "червено-белите". Мароканецът вкара общо 11 гола по пътя към трофея и стана голмайстор на турнира.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Внимавайте, много сте разсеяни

Внимавайте, много сте разсеяни, а имате доста сериозни