Усманов съди немски журналист за клевета

Свързани новини

15.10.2024 15:10

Усманов съди немски журналист за клевета

Видян 216 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близкият до Путин руски олигарх Алишер Усманов е подал молба до немската прокуратура с искане да бъде повдигнато обвинение за клевета срещу журналиста Хайо Зепелт, пише Bild. Последният твърди, че санкционираният от ЕС и САЩ милиардер е „създал система за подкупване на съдии“ в областта на фехтовката.


Напомняме, че неотдавна Усманов се разведе с тренера по лека атлетика Ирина Винер, която подготви няколко поколения златни олимпийски медалисти. Сега едоволството му е предизвикано от репортаж от Олимпийските игри в Париж, излъчен по ARD на 4 август. В него Зепелт обвини олигарха, че е създал „система за подкупване на съдиите“ на Международната федерация по фехтовка (FIE), за да осигури победи на „необходимите“ спортисти.


Разследването на Зепелт се основава на разказите на пенсиониран съдия от FIE и на загубата на грузинския фехтовач на сабя Сандро Базадзе на 1/8-финалите на Олимпиадата от египтянина Мохамед Амер. Тогава спортистът заяви, че съдийството е било несправедливо. По-късно баща му, президентът на грузинската федерация по фехтовка Мераб Базадзе, обясни това с емоционалния срив на Сандро и се извини. Що се отнася до съдията, с когото говори Сепелт, FIE заяви, че той не е успял да се класира през 2023 г. и е бил отстранен от съдийската колегия.


Щайнхьофел заяви, че докладът на Зепелт „нарушава основни журналистически стандарти“ и че това „не е журналистика, а позор“. През октомври съдът на провинция Хамбург, след подаден от Усманов съдебен иск, забрани разпространението на репортаж на ARD, в който милиардерът е обвинен, като постанови, че материалът е „основан на подозрения“ и „нарушава правото на лична неприкосновеност“. Оттогава германският телевизионен канал е премахнал репортажа.


Зепелт е известен с разобличаващите си репортажи за допинга в руския спорт, в които се твърди, че са замесени руските власти. Оттогава на самия журналист няколко пъти му е отказвана руска виза.










Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Либия възобновява производството на петрол

Либия възобновява производството на петрол

По данни на Националната петролна ...

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 20 октомври 21:00ч.

Маската 1994 г. ‧ Комедия/Екшън ‧ 1 ч 41 мин

Режисьор: Чък Ръсел
В ролите: Джим Кери Стенли Ипкис Камерън Диас Тина Карлайл Питър Грийн Дориън Тайръл

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби

Избягвайте разговорите на политически теми

Избягвайте разговорите на политически теми. В