Писмо на Пиер дьо Кубертен, създателят на модерните Олимпийски игри, до Адолф Хитлер през 1937 година, бе публикувано в книга, която се появи във Франция в петък, съобщи АФП.

Свързани новини

17.05.2024 16:05

Във Франция публикуваха писмо на Пиер дьо Кубертен до Хитлер

Видян 2439 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Писмо на Пиер дьо Кубертен, създателят на модерните Олимпийски игри, до Адолф Хитлер през 1937 година, бе публикувано в книга, която се появи във Франция в петък, съобщи АФП. Според автора на изданието Аймерик Манту е "имало отношения между двамата мъже".
Заглавието на книгата е "Пиер дьо Кубертен, човекът, който не измисли Олимпийските игри" на журналиста Манту, а тя бе издадена от "Фобур". Това писмо досега не беше познато във Франция, като идва от архивите на Третия райх, откъдето го е извадил германският историк Ханк Йоахим Тайхлер.
"Това е изследовател, който е прегледал цялата история на спорта в Германия през XX век. Той е намерил това писмо, което доказва въпреки твърденията на семейството на Кубертен и МОК, че е имало отношения между двамата мъже", обясни Манту пред АФП.
Писмото е с дата 17 март 1937 г. и благодари на германския режим за приноса му към "юбилейната година", 50 години в чест на спорта.
Историци са намерили следата на финансиране на нацистка Германия във фонд за дарения на Пиер дьо Кубертен, за да помага на дейностите си. Третият Райх се е готвил да отвори в Берлин "Международен олимпийски институт".
Пиер дьо Кубертен, който е бил на 73 години в момента на провеждането на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г., не е присъствал на събитието.
"Не се знае защо", казва авторът на тази критическа биография.
По време на церемонията по откриването организаторите пускат гласа на французина по високоговорителите.
Човекът е познат и с много спорните си мнения. Той е против навлизането на професионализма на спорта, както и против феминизацията, вярвайки в "доминацията на бялата раса".
"Не мисля, че е подкрепял нацистката идеология за затриването на враговете на арийската раса“, подчертава Манту. "Но между неговата визия и тази на Третия райх се намират общи неща около желанието да се динамизира една нация благодарение на спорта", добавя той.
Пиер дьо Кубертен трябва да влезе в музея Гревен в Париж през юли.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог