20.09.2017 10:19

Алгоритъм диагностицира Алцхаймер десетилетие преди симптомите

Видян 2174 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Различни изследователи от целия свят разработват начини за диагностициране на болестта на Алцхаймер колкото се може по-рано. Причината е, че ранното установяване на заболяването дава възможност на хората да търсят лечение, което може да забави появата на симптомите и последващото им изостряне. Също така болните имат достатъчно време да уредят делата си.


Екип от учени от Университета в Бари, Италия, вярват, че отговорът за ранното диагностициране на болестта на Алцхаймер е изкуственият интелект. Те са разработили алгоритъм, който може да регистрира малки структурни промени в мозъка, причинени от болестта, десетилетие преди появата дори и на първите симптоми. Те са „обучили” изкуствения интелект чрез 67 магнитно-резонансни томографии – 38 на болни пациенти и 29 на здрави хора. Изследователите са разделили томографиите на малки региони и са програмирали алгоритъма да анализира невронните връзки между в тях.


След края на „обучението” те са изпробвали алгоритъма, карайки го да обработи мозъчни томографии от 148 души. От тях 48 души са били болни, а 48 са страдали от леко когнитивно увреждане и в крайна сметка също развили болестта на Алцхаймер.


Изкуственият интелект е успял да диагностицира болестта в 86% от времето. По-важно: той е могъл да засече леки когнитивни увреждания в 84% от времето, което го прави потенциален ефективен инструмент за ранно диагностициране на болестта. Учените са били ограничени да „обучават” изкуствения интелект чрез информация от една определена база данни. С повече проби и по-нататъшна разработка обаче алгоритъмът може да стане по-точен, докато не е достатъчно надежден да бъде широко използван в медицината.


Източник: Economic.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак