04.06.2009 13:42

Франция обсъжда дигиталната икономика и правото на безплатен интернет

Видян 1749 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Необходимостта от равен достъп до интернет услуги – това беше темата на първото Ателие за солидарно дигитално общество, което се проведе в Париж под ръководството на държавния секретар по въпросите на дигиталната икономика Натали Косцюшко-Моризет.


Ателието беше изцяло посветено на въпросите за разликите в достъпа до информационни и комуникационни услуги в обществото. Близо 35 % от домакинствата във Франция не могат да се възползват от интернет услуги. Затова асоциации, обществени организации, депутати, оператори и частни лица взеха активно участие в ателието. Натали Косцюшко Моризет разяснява кои са хората, за които боравенето с Интернет все още е трудно. Това са по-скоро възрастните хора, за които достъпът до дигитални услуги е по-труден, и хората в неравностойно положение. Такава е ситуацията в социалните домове и в безплатните компютърни зали. Затова съществува програма, по която може да се осигури не много скъп компютър на човек в затруднено положение.Как да се даде възможност на хората в неравностойно положение да ползват тези услуги на по-ниска цена, по какъв начин операторите могат да направят достъпа до мрежата по-евтин? Максим Ломбардини е главен директор на компания, която доставя безплатни интернет услуги. Той смята, че е възможно абонаментът да е напълно безплатен:


Когато предлагате безплатна услуга, но за нея все пак се плаща при обаждане по телефона, без да е задължително и без да има абонаментна такса, това все пак осигурява някакви проходи. Естествено, не е нужно да убеждаваме хората, че това е една по-добра и изгодна услуга, която все пак се заплаща. Битката между различните оператори се изразява в това кой да предостави възможно най-ниска цена на услугите. Проектът е прост – да се предостави интернет достъп на много ниска цена. Осигурена е и допълнителна информация и инструкции, за да могат хората, които не могат да боравят с интернет, да разберат как функционира и да го използват. През следващата година по този проект ще се възползват още 1700 социални жилища. Обмисляме да разширим услугата и към социалните жилища с нормиран наем.


Осигуряването на безплатен интернет достъп за възможно най-много хора, заедно с необходимата информация за използването му – това са някои от приоритетите, обявени от държавния секретар по въпросите на дигиталната икономика Натали Косцюшко-Моризет, подкрепени от Кристин Бутен, министър на жилищното строителство и градоустройството. Тя предлага в социалните домове да се отдели специално място, снабдено с необходимото оборудване, за да може най-накрая Интернет да стане достъпен за всички. Информацията е на РФИ, цитирана от БГНЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева