Свързани новини

23.12.2021 11:56

Немската AE Solar ще изгради завод за соларни панели до Пловдив за 150 млн. евро

Видян 4109 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще има нов завод за производство на соларни панели, развоен център към него и изцяло въглеродно неутрален индустриален парк. Инвеститор ще е германската AE Solar. Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов, след като представи мерките за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока, съобщава Капитал.

Заводът ще бъде изграден в Индустриална зона "Тракия" в Пловдив. Инвестицията по този проект ще надхвърли 150 млн. евро, обяви министър Николов. По негова информация още през следващата година в България ще могат да се произвеждат соларни панели с годишен капацитет от минимум 1 гигават. За сравнение сега на Балканите все още няма голяма фабрика за фотоволтаици и ако това намерение на AE Solar се осъществи, ще постави страната на европейската карта с големите мощности в тази сфера.

Освен това, по думите на енергийния министър, се проучват и възможности за изграждане на завод за индустриални батерии за съхранение на електрическа енергия. Слухове за такъв има от поне година, като една от най-възможните локации е комплексът "Марица изток". Тази година например стана ясно, че Сърбия е успяла да привлече компанията ЕlеvеnЕѕo да инвecтиpa 550 млн. евро в първата фаза на фабрика за батерии.


Паралелно с тези инвестиции България ще търси и партньорство за бърза реализация на проекти за умни мрежи, както на ниво системен оператор, така и на ниво електроразпределителни предприятия. Според Николов това е от голяма важност, тъй като сега загубите при преноса на електроенергия са изключително високи (10-12%), а също така при включването на нови ВЕИ мощности в системата е нужни много по-добро управление.

В тази връзка през следващите няколко месеца министерството на енергетиката ще започне инициативи за ускорено изграждане на мощности за собствени нужди - както за бизнеса, така и за битови абонати. "Ще направим всичко възможно да изградим мостове от инвеститор до ползвател", коментира енергийният министър. Това е ефективен начин да се реши енергийната криза, тъй като с


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Climate Mfdification & Geoengineering 23.12.2021 12:19

    С този dimming of the sun познайте каква соларна енергия ще произведат. "Замъгляването" пък е заради изтънялата атмосфера и отслабналото магнитно поле в следствие течащата смяна на магнитните полюси.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако се съсредоточите върху