30.07.2013 15:30

Правят оптичен диск от 300 гигабайта

Видян 2210 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Sony и Panasonic са постигнали споразумение за съвместно разработване на ново поколение оптични дискове с капацитет повече от 300 GB, се казва в официално съобщение на Panasonic. Това надвишава най-малко 6 пъти капацитета на дисковете Blu-Ray и ще се появи на пазара през 2015 г.


Новите оптични дискове ще имат уникални свойства, предпазващи ги от вредните въздействия на околната среда. Те ще са устойчиви на прах, вода, температурни крайности и влага. Първоначално новото поколение оптични дискове ще се използват само в професионалните сфери, за архивирането на големи обеми от данни, а по-късно ще се появят и на потребителския пазар. Дисковете Blu-ray са създадени от група от девет компании, между които са именно Sony и Panasonic. С новата си разработка японските технологични гиганти ще се опитат да отговорят на лавинообразния ръст в уеб съдържанието и развитието на телевизията с ултрависока резолюция.


Компанията Sony е основана през 1946 г. и е един от водещите производители на електроника в света. Sony произвежда аудио и видео плейъри, MP3-плеъри, DVD-плейъри, телевизори, монитори и електронни компоненти. Сред продуктите на фирмата са марки като VAIO, Bravia и Walkman. За периода от 2005 г. до 2012 г.. капитализацията на компанията е намаляла с почти 60%, но в началото на 2013 г. Sony постепенно започна да си възвръща изгубените позиции. Panasonic, известна по-рано като Matsushita, е основана през 1918 година и носи името на своя основател - Коносуке Мацушита. Произвежда широка гама от домакински уреди и електроника, включително телевизорите VIERA, цифрови фотоапарати и видеокамери, перални машини, ютии и кухненски уреди, както и преносими компютри и телекомуникационни продукти.


През есента на миналата година Sony обяви за разрабованите от нея системи за съхранение на данните в архиви върху оптични дискове Optical Disc Archive и специалните касети за тях. Едновременно с това компанията анонсира и разработката на роботизираната библиотека ODS-L10, разчетена за два диска и десет касети по 1.5 TB всеки. По този начин, във всеки един блок ще се събират по 15 TB данни. Касетите за Optical Disc Archive ще се пускат с обем от 300 GB, 600 GB, 1.2 и 1.5 TB. Има модели за еднократен и за многократен запис. Ориентировъчният срок на служба на тези касети е 50 години, а те са защитени от прах, вода, висока температура и влажност.  Panasonic от своя страна представи своето оптично устройство за съхраняване на данни от серията LB-DM9 през юли 2013 година. Устройството, с дебелина само 20.8 мм, вмества в себе си 12 дискове от 100 GB.


В началото на юни т. г. младата американскка компанията Millenniata пък анонсира, че е създала вечeн диск, наречен M-DISC. Този носител може да съхранява информация в продължение на 1000 години. M-DISC не се влияе от промени в температурата, силно нагряване, висока влажност, пряка слънчева светлина и други въздействия. Тази устойчивост е постигната чрез използване на специален материал, съставът на който не се разкрива от компанията. Новият „вечен” диск на компанията има капацитет 25 гигабайта данни. Записът и четенето могат да се извършват на всяко Blu-ray устройство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак