15.06.2016 10:29

Ще се свържем с извънземните след 1500 години, изчислиха учени

Видян 1927 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Отсъствието на сигнали от извънземни и видими следи от тях в окръжаващия ни космос говори за това, че разумният живот е на най-малко 1500 светлинни години от земята и ще може да бъде открит най-рано след хилядолетие и половина, предаде РИА Новости.


  „Досега не сме се срещали с извънземни, защото космосът е огромен. Възможно е никога да не разберем за тях, но след 1500 години може и да се установи контакт с тях, ако ги има. Ние не твърдим, че задължително ще се свържем с тях или не. Ние говорим, че преди това едва ли ще се сблъскаме с разумни извънземни“, заяви ученият Евън Сомолонидес от американския университет „Корнел“.


   В астрономията съществува т.нар. „Парадокс на Ферми“, гласящ, че едновременно може да има голям брой извънземни цивилизации, но човечеството не е открило никакви следи от тях.


Според Соломонидес парадоксът се обяснява с това, че планетите извън Слънчевата система не са достигнати от сигналите, които са излъчвани от човешката цивилизация. Според учения човечеството е излязло в космоса дълго преди полета на Юрий Гагарин благодарение на появата на радиото и телевизията, чиито вълни излизат и в космоса.


   Понеже електромагнитните сигнали се разпространяват със скоростта на светлината може да се говори, че сигналите от земята трябва да са достигнали до планетите в „сфера“ с диаметър от 160 светлинни години, в чиито център е нашата планета.


  Соломонидес е изчислил колко светове се намират в тази сфера и колко от тях са обитаеми. Според него в тази „комуникационна зона“ се намират малко звезди със само три хиляди аналогични на земята планети, от които съвсем малко са потенциално обитаеми и още по-малко с потенциална цивилизация. Според учените едва след 1500 години „комуникационната сфера“ ще обхване половината Млечен път, когато вече ще е възможно да се свържем с извънземен разум.


Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни