Свързани новини

14.02.2020 14:40

Софтуерни роботи вземат инвестиционни решения по-добре от хората

Видян 2397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Те ни побеждават в шах и разни игри, помагат ни на работните места, а скоро ще ни возят по магистрали и пътища като услужливи шофьори. Но се оказва, че могат да вземат инвестиционни решения по-добре от нас, човеците.


Роботите са по-добри от хората в областа на финансовото дело на Уолстрийт и техните решения водят до по-доходоносни сделки от тези. Поне това е резултатът от едно от първите проучвания по темата, чиито предварителни резултати бяха публикувани през януари.


 


Не са новост препоръките за купуване, подавани от роботи-анализатори, които имитират това, което правят традиционните изследователски отдели в процеса на придобиване на акции. Роботите обаче го правят по-бързо и с по-ниски разходи. Сега се оказва, че го правят и по-добре от своите „колеги” от плът и кръв в дългосрочен план. Това казват професорите от Университета в Индиана.


 


Нарастваща значимост


 


„Използването на този тип технологии за изготвяне на инвестиционни препоръки или за извършване на инвестиционни анализи ще придобива все по-голямо значение”, твърди пред Блумбърг Кенет Меркли, доцент по счетоводство и един от авторите на проучването.


 


Изследователските отдели на Уолстрийт изпълняват различни функции, сред които е и връзката между инвеститорите и фирмените ръководители и събирането на фирмени данни за печалби и други корпоративни информации. Въпреки че техните препоръки за покупки, продажби и запазване все още привличат вниманието и могат да влияят на акциите, броят на клиентите, които базират инвестиционните си решения на тези препоръки, вероятно е ограничен.


 


Новото проучване е разгледало един малък и все още до голяма степен експериментален клон на финансовите технологии: фирмите, чийто продукт се основава на предположението, че дигиталните технологии вършат по-добра работа от хората при отправяне на препоръки за инвестиции в акции. Макар че всички анализатори използват компютри в една или друга степен, има и шепа нови компании, които проучват дали компютърните програми могат да се справят с всеки аспект от процеса на придобиване на акции.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв