24.04.2009 09:03

3000 лв. заплата връща висшисти от Германия

Видян 2973 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повечето от българските студенти, абсолвенти и млади специалисти в Германия са склонни да се върнат на работа у нас за над 3000 лв. заплата, съобщава "24 часа", цитиран от БГНЕС. 


26% искали 1500-2000 лв. възнаграждение. Това показа проучване сред близо 15 000 нашенци по повод трудовата борса там, организирана от социалното министерство.
В събота тя ще се проведе в Берлин, а в неделя - в Мюнхен. Над 20 фирми ще предложат оферти за работа на висококвалифицирани специалисти. Сред тях са "Кока-Кола", "Адеко България", "Булуърк", "Хюлет Пакард", Кастинг ехнолъджи", "Персоналмениджмънт", "Овъргаз", "Джоб сити" и "Манпауър". Става въпрос за финансисти, за IT специалисти, лекари с перфектен немски и поне още един език, обясни Лили Станкова, директор в социалното министерство. Засега родният бизнес обаче дава средно 1300 лв. възнаграждение. Немските ни възпитаници имат интерес от работа в строителството, архитектурата, застраховането, здравеопазването, енергетиката, туризма, финансират и информатиката, каза Владо Калчев от МТСП. 48% от тях били между 26 и 30 г., 35% - между 21 и 25, 13% - между 31 и 35%. 37% от тях били от София, останалите от областните градове. Водещ фактор за решението им е заплащането, жизненият стандарт и възможността да се реализират по специалността си. Рабодателите ни пък очаквали от тях качество, спазване на сроковете и екипност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.