Свързани новини

02.07.2009 08:41

5% от европейците работят на черно

Видян 1315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 5% от работниците в Европа работят на черно, като този процент е най-висок в Дания и Швеция, а най-нисък в Германия и Испания, сочат данните от оповестено днес проучване, цитирано от БГНЕС.


Според проучването на европейската агенция Eurofound 5% от изследваното активно население в 28 европейски страни (27-те държави-членки на Съюза и Норвегия) работят на черно, което "ощетява сериозно държавните финанси". Близо едно на всеки пет недекларирани работни места е в сектора на домакинските услуги (домакинска работа, гледане на деца и грижи да възрастни хора), уточняват авторите на изследването, чиито данни се основават на европейско проучване от 2007 г. Докладът показва, че между различните страни има сериозни различия.
Процентът на недекларираните работни места е особено висок в Дания (18%), Латвия (15%), Холандия (13%), Естония (11%) и Швеция (10%). Във Франция и Белгия той не надвишава 6%. А в Германия, Испания, Италия и Португалия той е 3%. Въпреки че в Южна Европа процентът на хората, работещи на черно, е по-нисък, тези хора работят по-дълго време, тъй като често става въпрос за работа на пълен работен ден, подчертават авторите на изследването. В Южна Европа един човек работи на черно 350 часа за 12 месеца спрямо 330 часа в Централна и Източна Европа, 110 часа в континенталната част и само 60 часа в северните страни. В Източна Европа най-засегнат от работата на черно е секторът на строителството, а в средиземноморските страни - домашните услуги, ресторантьорството и хотелиерството.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак