29.09.2008 09:44

50 лв. за влизане с кола в центъра на София

Видян 3543 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Размерът на таксата, която от догодина ще заплащат шофьорите, за да преминат с колата си през центъра на столицата ще бъде подобна на тази в Лондон. Това каза пред 19` зам.-кметът по транспорта в София Велизар Стоилов. По думите му в столицата на Великобритания мераклиите да влезнат в центъра на града с автомобила си олекват с около 20 паунда, които се равняват  приблизително на 50 лв.


Такса „център“ ще бъде факт догодина, веднага щом тръгне метрото от кв. „Младост“. Така според Стоилов, софиянци ще имат алтернатива за предвижване. „Който не иска с подземната железница, и се прави на отворко, ще си плаща, че се движи с кола в центъра“, категоричен е той. Така от средата на 2009 г. който иска да навлезе с возилото си в зоната между НДК, Орлов мост, Руски паметник и Лъвов мост ще бъдат бръснати със солидната такса. „Не може хора да карат джипове за по 250 хил. лв. и да не плащат такса“, смята Стоилов. Той не отрече, че за разлика от богатите, бедните ще бъдат затруднени да отделят такава сума за вход в центъра. За да не бъде обвинена общината във финансова дискриминация, освен на метрото, хората щели да разчитат и на такситата, които няма да бъдат засегнати от таксата. „В Лондон благодарение точно на тази мярка в центъра се движат най-вече таксита и движението не е натоварено. В Кайро или в Дамаск се кара дивашки като у нас. В цивилизованите страни никой не смее да навлезе в буслентата, а тук е точно обратното – коли постоянно секат пътя на автомобилите от градския транспорт “, допълни зам.-кметът. Освен това собствениците на возила, които влизат и излизат от идеалния столичен център в рамките на деня нямало да се разминат само с еднократна такса. Напротив, всяко следващо навлизане в „сърцето“ на София ще им коства повторно заплащане на сумата.


Преди общинарите да гласуват колко надълбоко ще трябва да бъркат в джоба си шофьорите, които преминават през центъра, приоритетно ще трябва да стимулират ползването на градския транспорт за сметка на личните автомобили. Идеята е това да стане както с осигуряване на буферни паркинги по периферията на центъра и налагане на такси за тези, които държат да влизат в него с колите си, така и с подобряване на качеството на обществения превоз. За сега обаче общината е увеличила само цената на билетчето, а дори използването на електронната система за таксуване, за разлика от зимния студ в тролейбусите, автобусите и трамваите все още е само с пожелателен характер.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак