Свързани новини

16.07.2009 11:59

Бедността в детството води до болести на стари години

Видян 1558 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бедността и ниският социален статут в детството може да причинят хроничен стрес, който необратимо да промени хормоналната система и да съдейства за развитието на болести в зряла възраст, установиха автори на изследване, публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences и цитирано от БГНЕС.


Натрупаната за десетилетия медицинска практика свидетелства, че преживяните в детството икономически трудности повишават рисковете от болести при възрастните на 50-60 години. Но досега учените не знаеха кой биологичен механизъм е свързан с това. Авторите на изследването, Грегъри Милър и неговите колети от университета на Британска Колумбия /Канада/, са анализирали скоростта на работата на гените при 103 доброволци, имащи различен социален и икономически статут в ранно детство. В организма на хората, отгледани в бедност, е регистрирано по-високо равнище на хормона кортизол, известен също така като "хормон на стреса", а също фактори стимулиращи възпалителните процеси. Кортизолът оказва комплексно въздействие на организма, повишавайки кръвното налягане и подтискайки възпалителните процеси, а също така участва в обмяната на веществата. Той също влияе и на нервната система. Количеството и активността на рецепторите на кортизола в организма на хората, прекарали в бедност детството си, са се оказали значително по-малки, което позволява на тези хора по-добре да се справят с новите стресови ситуации. Впрочем, както показват изследванията, тази на пръв поглед "положителна" страна води до намаляването на противовъзпалителното действие на кортизола. Това на свой ред благоприятства развитието и задълбочаването на възрастови заболявания, като инфаркт, артрит, остеохондроза и много други.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци