30.11.2012 10:11

Брюксел иска ново образование

Видян 2085 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия представи стратегия за нов поглед към образованието, предаде пресслужбата на институцията. Нейната цел е да стимулира държавите членки да предприемат незабавни действия, за да осигурят на младите хора необходимите умения и знания за пазара на труда, както и за да се постигнат целите за растеж и заетост.


В стратегията се отправя призив за цялостна промяна в образованието и за поставяне на ударението върху резултатите от учебния процес, тоест върху усвоените знания, умения и способности.


За да се гарантира, че образованието отговаря по-добре на потребностите както на учащите, така и на пазара на труда, начинът на оценяване трябва да бъде адаптиран и осъвременен. Използването на информационни и комуникационни технологии и на образователните ресурси със свободен достъп трябва да бъде застъпено по-широко на всички равнища на учебната дейност, цитира Дневник.


Министрите на образованието в ЕС също се приканват да задълбочат сътрудничеството в областта на практическото обучение както на национално, така и на европейско равнище.


Необходимо е учителите да преминават редовно обучение, за да поддържат уменията си актуални. В стратегията към държавите членки се отправя призив също така да затвърдят връзките между образованието и работодателите, по-тясно да обвържат обучението със стопанската дейност и да изградят у младите хора представа за трудова реализация чрез засилено провеждане на практически обучения.


Предлагат се и мерки за въвеждането на нов критерий за езиково обучение, насоки относно оценяването и разработване на обучение по предприемачество, както и анализ на въздействието на равнище ЕС относно приложението на информационни и комуникационни технологии и образователните ресурси със свободен достъп в образованието.


Според стратегията до 2020 г. поне 50% от юношите на 15 години трябва да владеят един чужд език при 42% в момента, а най-малко 75% от децата на тази възраст трябва да изучават втори чужд език. В момента делът им е 61%.


Както на национално равнище, така и на равнището на ЕС е необходимо да се проведе дебат относно финансирането на образованието, по-специално на професионалното и висшето образование.


Необходими са средства, за да се изградят системи за професионално образование и обучение на световно равнище и за да се застъпи по-силно практическото обучение. Държавите членки трябва да подобрят системите за признаване на квалификациите и уменията, включително придобитите извън задължителните системи за образование и обучение.


Потенциалът на технологиите и най-вече на интернет трябва да бъде оползотворен в пълна степен, а училищата, университетите и институциите за професионално образование и обучение да осигурят по-добър достъп до образование чрез използването на образователни ресурси със свободен достъп.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци