Свързани новини

08.04.2009 17:03

Чипсът - вредно изкушение

Видян 1611 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Любимият ни чипс, без който не сядаме през телевизора или в киното се оказа много опасен за организма ни. Той заема челно място в повечето класации на вредните храни. Резултатите от изследване на полски специалисти показват, че консумацията на големи количества картофен чипс е свързана с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Според ръководителя на проучването Марек Нарушевич причината за този риск е акриламидът, който се съдържа в този продукт. И предишни изследвания са показали, че химикалът вреди много на нервната система и увеличава опасността от развитието на ракови заболявания.
След консумация на големи количества чипс в продължение на четири седмици, приемайки дневна доза от около 157 микрограма акриламид, при участниците в изследването били наблюдавани неблагоприятни промени в нивата на "лошия" холестерол, на възпалителните маркери и на антиоксидантите, които помагат на тялото да се освободи от химикала.
И царевичните и картофените чипсове са пагубни за организма, защото представляват смес от въглехидрати и мазнини в обвивка от оцветители и заместители на вкусове.
Заради лошата слава на този продукт в Англия забраниха рекламите на чипс в детски предавания. В Латвия пък не могат да се продават чипсове, близалки и оцветени сокове в училищните лавки.


Чипсът има много интересна история. Недалеч от Ню Йорк се намира курортното градче Саратога Спрингс. На 24 август 1853 г. го посетил железопътният магнат и милионер Корнелиус Вандербилт, който бил голям скъперник. Той предпочитал да обядва в евтини закусвални, затова избрал малката кафетерия със звучното название "Къщата на Лунното езеро". Като изял почти цяла порция рагу с пържени картофи, Корнелиус вдигнал скандал защо картофите не са препържени. Тогава му предложили по-тънко нарязани картофки, но той пак не бил доволен. Готвачът нарязал картофите тънко като вестникарска хартия, овалял ги в сол, изпържил ги, докато започнат да хрупкат, и сам сервирал ястието. Ефектът бил поразяващ – милионерът поръчал десет порции и всеки ден започнал да посещава заведението. Скоро кафетерията се превърнала в изискан ресторант, а след това и в специализирана фирма за приготвянето на чипс.



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец