Вече е познат на българската публика с книгата си „Силата на географията“, която излезе от печат преди една година. По този повод и с коментар за войната между Русия и Украйна авторът участва ексклузивно в предаването „120 минути“ по bTV.

Свързани новини

13.04.2023 13:24

Десет карти разкриват всичко за световната политика

Видян 1771 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Една от най-добрите геополитически книги, които можете да си представите. – Николас Лезард, Ивнинг Стандарт. Всички лидери са ограничени от географията. Решенията им зависят от планини, реки, морета и бетон. За да следвате световните събития, наистина трябва да разбирате хората, идеите и движенията, но ако не познавате географията, никога няма да видите цялата картина. Ако сте се питали защо Путин е толкова обсебен от Крим, защо САЩ са били предопределени да станат световна свръхсила или защо китайската мощ продължава да се разраства, тук ще намерите отговорите на тези въпроси.


„Пленници на географията“ разглежда миналото, настоящето и бъдещето, за да хвърли светлина върху един от основните фактори, определящи световната история. Време е да върнем думата „гео“ в геополитиката. Тим Маршъл, журналист, дипломатически редактор в „Скай Нюз“ и специалист по международни отношения, отразява новини от над 40 държави по света и конфликти от горещи точки като Либия, Хърватия, Босна, Македония, Косово, Афганистан, Ирак, Ливан, Сирия и Израел. Вече е познат на българската публика с книгата си „Силата на географията“, която излезе от печат преди една година. По този повод и с коментар за войната между Русия и Украйна авторът участва ексклузивно в предаването „120 минути“ по bTV.


До днес книгата е продадена в над 2 млн. екземпляра. Макар геополитиката да е трудна, немасова, специфична тема в днешния свят, книгата стана популярна и сред българската публика. Преди броени дни излезе от печат и първата книга на Тим Маршъл – „Пленници на географията.  Десет карти, разкриващи всичко, което трябва да знаете за световната политика“ с логото на издателство Книгомания. Преводът и на това издание е на Герасим Й. Славов, а редактор е журналистът Георги Милков. „Настъпват някои фундаментални промени, които имат съществено значение за нашето бъдеще и това на децата ни, без значение къде живеем. Икономическите, обществените и демографските изменения, които са свързани с бързата технологична промяна, оказват глобални въздействия, отличаващи нашата епоха от тази преди нас.


Може би затова толкова често говорим за „изключителна несигурност“ и затова „геополитическите“ коментари са се превърнали в бързоразвиваща се индустрия. Тим Маршъл е извънредно добре подготвен, в личен и професионален план, да допринесе за този дебат.“ – пише в предговора към „Пленници на географията“ Сър Джон Скарлет, директор на Тайната разузнавателна служба (МИ6), 2004–2009. „Пленници на географията“ разглежда миналото, настоящето и бъдещето на регионите Русия, Китай, САЩ, Западна Европа, Африка, Близкия изток, Индия и Пакистан, Корея и Япония, Латинска Америка и Арктика, за да хвърли светлина върху един от основните фактори, определящи световната история. „Време е да върнем думата „гео“ в геополитиката“, призовава Маршъл. Всички лидери са ограничени от географията. Решенията им зависят от планини, реки, морета и бетон. За да следвате световните събития, наистина трябва да разбирате хората, идеите и движенията, но ако не познавате географията, никога няма да видите цялата картина.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион