01/02
13.10.2008 09:33

ФИЛИЙКА С ХРАНТЕЛЕН ПРОДУКТ

Видян 2633 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На днешно време човек наистина не знае с какво точно се храни,не може да е сигурен поне. Дори и да пише „сирене”,или „кашкавал” на някоя опаковка и да изглежда точно както е написано и дори да е вкусно като го опитате, пак няма гаранцаия какво поглъщате.Разбира се вманячаването е вредно и съсипва не само апетита. Но какво ще си помислите,ако на щанда със сирена и кашкавали видите пакетче с надпис „хранителен продукт”? Единственото сигурно ще е,че не е перилен препарат например,защото какво ще търси на щанд със сирена нехранителен продукт?


Има доста видове подобни”хранителни продукти” в големите вериги магазини.Има и „растителни продукти”,чието по-естествено място би трябвало да са щандовете със зеленчуци да речем. Във всеки случай сведенията за съдържанието и на едните,и на другите продукти би трябвало да ни ориентират правилно.


”Хранителният продукт” на ИПЕКС например (5 лева за 600 грама) съдържа растителни мазнини,казеини, нишесте, немодифициран соев протеин ,естествени оцветители.


На „хранителния продукт” „Кондиза”е отбелязано обаче само,че е за пици (?) с трйност 7 дни и съдържа растителни мазнини, а за „растителния продукт” ”Тостино” можете да разберете единствено,че е 3.19 лв.за 400 грама и е произведен от „Калиос”. Какво ви остава – да поръсите някоя пица с настърган ”хранителен продукт”,или да направите препечена филийска с „растителeн продукт” и шунка. Те и „шунките”са едни...Но това е друга тема.


Цялта работа е в названието наистина. Не е точно като запазаните названия,с които ние май не го докарахме доникъде по повод членството ни в ЕС. Прецакаха ни,както се казва,със сиренето гърците,за ракията също имаше опити и какво стана изглежда никой не знае,или поне не казва.Но при нас по принцип изглежда е така-докато се наведем и охлювът се шмугва в храстите. С ”хранителните продукти” нещата опират просто до заповед от миналата година на ДВСК /държавния ветеринарно-санитарен контрол/ на сирене- и кашкавалоподобни субстанции да не се изписва”сирене”,или”кашкавал”.Толкова за етикетите.


Малко повече за съдържанието „растителни мазнини” в тези продукти.По всяка вероятност това са хидрогенирани растителни мазнини /течни,превърнати в твърди/ Били са създадени да са уж по-полезни,освен по-евтини от наситените животински мазнини,но има много доказетелство,че са само по-евтини,защото повишават нивата на лошия холестерол и понижават нивата на добрия.За разлика от животинските мазнини,които вярно повишават нивата на лошия холестерол,но повишават нивата и на добрия,така че при умерена консумация не са вредни.


Добър апетит!




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.