Свързани новини

06.07.2009 17:38

Испанска Паеля с морски дарове

Видян 10988 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Испанската Паеля е най-прочутото ястие, което се е наложило през последните 15 години в Европа и Южна Америка. Названието му произхожда от плоския кръгъл съд, в който се приготвя, но това може да стане и с обикновена тенджера, която има вместимост от 4 литра. Продуктите са много и различно по състав. Калкулирайки различните цени излиза, че цялото ястие ни излиза около 20 лева и може да нахрани семейство от пет души. Пилето, което е задължително може да се намери в Кауфланд и Т-Маркет. Нужно ни е средно по размер с тегло 1,5 кг. След това отделяме левче за 2 – 3 червени чушки. Най-важното в случая е да подберем правилните 400 грама различни морски дарове - миди, раци, скариди и калмари. Тук не е нужно да ги търсим задължително пресни или направо от морето, може и замразени или консервирани, а цената им е в порядъка от 10-12 лева. Другата важна съставка е лука и чесъна. В кошницата поставяме и 250 гр ориз, за 1,20 лв. Може да се добави 1 ч.чаша замразен грах, който се намира по 80 ст. Към това е удачно да се снабдим с 400 мл пилешки бульон. Ако искаме да има вкус на колбас си купуваме и 150 гр сух салам с червен пипер, известен като Петроханка – 1,40 лева. Важна подправка е и магданоза, които може да се намери за 20 ст. Последният продукт, с който се снабдяваме е сочен лимон за 40 ст. Приготвянето е повече от лесно и не отнема цял ден, както някои традиционни скандинавски ястия.


Ето и последователността на приготвянето:


1.Пилето нарязвате на дребни парчета, лукът - също, чушката - на малки квадратчета. Чесънът се накълцва, оризът се измива добре, а саламът се нарязва на кръгчета.
2. Загрявате 20 мл растително масло в тиган с дебело дъно и пържите пилето на средно силен огън 3 минути, докато се позачерви. Изваждате парченцата и ги оставяте да се изцедят.
3.В същата мазнина запържвате чушката и магданоза за 1-2 минути.
4. В друг съд загрявате 20 мл растително олио и запържвате лука и чесъна на средно силен огън за 2 мин, като бъркате с дървена лопатка.
5.Добавяте ориза, шафрана и пилешкия бульон (или вода около 1/3 литър). След като кипне, добавяте парченцата вкусно пиле, намалявате огъня, покривате тенджерата с капак и оставяте да къкри около 10-12 минути.
6. След всичко пускате и граха+морските дарове, салама, сместа от чушка и магданоз и малко сол.
7. Разбърквате добре и оставяте ястието да къкри не повече от 10 минути.


Преди да сервирате, гарнирате с лимонови резенчета. Ако искате може да полеете ястието с бяло сухо вино, такова каквото си изберете. Цените са ниски по 4-5 лева.


За сборовете във Валенсия — фестивали, концерти и митинги се е сервирало задължително Паеля. Така традиция да се приготвя един гигантски казан-тиган, понякога, за да се обедени общността около даден проблем или просто да се отбележи празник. За такива случаи се поръчва изработката на специални големи тигани. Това става типично за пикници през пролетта и лятото в Испания и често се готвят от мъжете в семейството. По-възрастните хора твърдят, че традиция повелява да се приготвя и яде и по време на празника Файес (Фаяс).



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец