Картина на Караваджо ще бъде показана в Мадрид, след като почти беше продадена на търг само за $1600

Свързани новини

07.06.2024 11:15

Изгубена картина на Караваджо ще бъде показана в Мадрид, след като почти беше продадена на търг за $1600

Видян 2119 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изгубена картина на Караваджо, която почти по погрешка е била продадена на търг на изгодна цена, е изложена в музея Прадо в Мадрид, Испания, след като е спасена и реставрирана.

„Ecce Homo“, нарисувана от италианския майстор около 1606-09 г., ще бъде представена в специална изложба от вторник, се казва в изявление на музея.

Произведението е с маслени бои върху платно и изобразява Исус с трънен венец, а по лицето и гърдите му се стича кръв. Пред него вляво е Понтий Пилат, римският управител на Юдея, а трета фигура стои зад Исус и държи червена роба на раменете му.

Микеланджело Меризи да Караваджо, по-известен просто като Караваджо, е известен с висцералните си изображения на насилие.

Караваджо рисува „Ecce Homo“ в края на живота си, когато е избягал от Рим, обвинен в убийство, и живее в изгнание в Неапол, където творчеството му претърпява значителна промяна в стила, ставайки по-мрачно и мрачно.

„Картината е една от едва 60-те известни творби на Караваджо, които съществуват, и следователно е едно от най-ценните произведения на стария майстор в света“, казват от музея.

Бивша част от художествената колекция на крал Филип IV, картината е предадена на Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, която през 1823 г. я разменя за друга творба с политик на име Еваристо Перес де Кастро, според музея.

След това тя остава в същото семейство, но значението ѝ остава незабелязано, докато не се появява в аукционна къща „Ансорена“ през април 2021 г. с начална цена 1500 евро (1600 долара), приписана на ученик на испанския художник Хосе де Рибера.

Експерти от музея Прадо изтъкнаха погрешното приписване пред Министерството на културата на Испания, което наложи забрана за износ на творбата и я обяви за национално богатство, заяви във вторник пред CNN Хорхе Кол, главен изпълнителен директор на галерия „Колнаги“ в Мадрид, която се грижи за картината, откакто стана известен истинският ѝ произход.

След това Кол координира удостоверяването на автентичността на творбата от водещи експерти, както и нейната реставрация, преди да бъде продадена на настоящия собственик. Кол казва пред CNN, че не може да разкрие самоличността на купувача или покупната цена по правни причини.

Картината представлява „едно от най-големите открития в историята на изкуството, което вдъхновява безпрецедентна бързина на консенсуса около нейната автентичност“, заявиха от музея.

Освен това тя е била реставрирана „по информиран и строг начин“, се казва в изявлението.

„Ecce Homo“ ще бъде изложена в музея Прадо до 13 октомври.

Както предишният собственик, така и купувачът са искали картината да бъде изложена публично в Прадо, казва Кол.

„Това означава всичко на света“, каза той. „Всеки трябва да отиде и да я види.“



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични комуникатори

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични