22.02.2010 15:08

Как да се осигурявате сами за здраве

Видян 1534 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От началото на тази година хората, които се осигуряват за своя сметка, са с непрекъснати здравноосигурителни права, само ако са плащали вноските си за здраве редовно през последните три години. Пропуск от три месеца за целия този период е достатъчен, за да бъдат прекъснати правата им и да се наложи да заплащат всички медицински услуги, които искат да ползват, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП). Периодът, за който трябва да е платено, се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който е оказана медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.


Вноските се правят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. От януари 2010 г. всеки, който се осигурява сам, трябва да внася месечно не по-малко от 16.80 лв.


Възстановяването на правата става след като се платят всички дължими здравноосигурителни вноски и лихвите към тях. Плащането може да се извърши по банков път, с пощенски запис или по интернет чрез електронната услуга на НАП за плащане на данъци и осигурителни вноски. На сайта на НАП www.nap.bg могат да се видят примерни платежни нареждания и пощенски записи.


Информацията за плащането на вноските за здраве обаче не постъпва в същия ден, в който е направено плащането в банката. При необходимост от спешен прием в болнично заведение, НАП може веднага да издаде удостоверение, че гражданинът е с непрекъснати здравноосигурителни права. Това става в съответния офис или териториална дирекция на НАП, след представяне на копия на вносните бележки за направените вноски.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Работите няма да зависят само от вас

Работите няма да зависят само от вас и това може да ви