13.03.2019 15:03

Карамазов и Неда Спасова четат поезия

Видян 1850 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Новата стихосбирка на Мария Лалева „Благословете Юда” предварително е обречена на успех. За тези, които живеят със стиховете й от „Личен архив” и „Не съм ви ближна” е единствено нетърпението да прочетат продължението на извечните теми, които Мария интерпретира по своя темпераментен и нетрадиционен начин, далеч от плачливите напъни и декларативни недомислици, извън общоприетите тълкувания на света около нас в неговата библейска предначертаност и ежедневните възторзи и падения. Лалева отдавна се е превърнала в запазена марка в съвременната ни литература. Тя има не само собствен ритъм и собствени рими, притежава разпознаваемата неповторимост на Поета, който с тънкия си усет за вечност знае „Колко е истински трудно и честно да си премерим човешкото” и че „на любовта й трябва тишина”, защото тя има „древни очи по рождение” и вижда как местата на ценностите се сменят и е много лесно да се заблудим, подмамени от фалшивото им лустро. Да, на нас ни трябва коректив. И Мария Лалева е такъв. Защото винаги първо пита за сребърниците. И нека всеки да си отговори. С вяра, колкото едно синапено зрънце. Защо да благославяме Юда, „който познава прегръдката по братски преди ножа“? Мария Лалева: „Юда в стихосбирката е символ. Не толкова библейският персонаж. Да благословиш предателя си е израз на духовно и личностно израстване. Това е пътят на големия осъзнат човек, който се е отказал да съди, да изпълнява присъдата, който се е научил да прощава не само на думи. Да благословиш предателя си е жест към собствената ти душа. Мост, по който да преминеш над болката, раната, обвинението, самосъжалението и обидата след предателството. Да благословиш предателя е да дадеш свобода на себе си, да се самоизлекуваш и от него, и от раната, която ти е нанесъл. Предателят е вид палач.


В „Живот в скалите“ един от героите ми казва, че палачът се страхува само от едно – от прошката ти. Всеки палач заслужава да му покажеш, че си по-голям от него именно с прошка и с любов. А дали ще порасне след твоята прошка е негов избор. Ти си показал на света кой си със своя избор“(Из интервю на Димка Кабаиванова за dolap.bg) Премиерата на третата стихосбирка на Мария Лалева „Благословете Юда“ ще е на 18 март (понеделник) 2019 г., от 18,30 ч. в Club 1 на НДК. Книгата ще представят Неда Спасова и Владо Карамазов. Очаква ви незабравим поетичен диалог от сцената, а Мария отново ще зареди публиката си с обич и положителна енергия. Входът е свободен. Стихосбирката „Благословете Юда“ ще бъде разпространявана по книжарниците от 18 март, а дотогава можете да бъде поръчана предварително онлайн от www.knigomania.bg и ще ви бъде доставена преди официалната премиера с автограф от автора. Стихосбирките „Личен архив“ и "Не съм ви ближна“ и дебютният роман на Мария Лалева Живот в скалите развълнуваха хиляди читатели.


Романът бързо се превърна в бестселър, завоюва първото място в редица престижни класации и е най-продаваният роман на „Хеликон“ не само за 2018-а, но и днес – вече 22 поредни седмици оглавява първото място. Продължава и турнето на Мария Лалева с романа „Живот в скалите” – предстоят срещи с автограф в градовете Перник, Казанлък, Сопот, Карлово, Хасково, Свиленград, Свищов,  Дупница, Варна, Шумен и др. Досега тя е посетила над 24 града в страната, като само в София заради огромния интерес на публиката се състояха две премиери. В края на 2018 и началото на 2019 година пред българска публика бяха осъществени няколко представяния зад граница – Берлин, Хамбург, Кьолн, Виена и Братислава - под надслов „Лолова чете Лалева” с участие на една от най-обичаните български актриси Татяна Лолова. Мария Лалева вече има издадени две стихосбирки: „Личен архив” и „Не съм ви ближна”, заявява смело присъствие и в киносредите като сценарист на филма „Дамасцена” (2017). Дебютният й роман „Живот в скалите” се превръща в истински Фейсбук феномен –в продължение на няколко години ежедневно се споделят десетки цитати в социалната мрежа, книгата става широко популярна още преди цялостното й написване и излизането й от печат. ФБ страницата, посветена на „Живот в скалите” наброява над 8300 последователи, а личният профил на Мария Лалева е следван от над 12 400 души. В продължение на 22 поредни седмици романът продължава да оглавява класацията за бестселъри на „Хеликон”, досега са реализирани над 37 000 екземпляра (издания с твърда и мека корица). Действието в книгата се развива в Стария Созопол – неизлечимо болна млада жена пристига със сина си и се запознават с няколко души, които се превръщат в тяхно семейство. Читателите са завладени от откровените истории на тези четиримаместни герои: бившия актьор и предалия се на алкохола Михаил, мъдрия и благ старец Демир, борбената и импулсивна арменка Луиза и гадателката баба Настасия. Драматичният сюжет се разгръща на ръба между философията и притчата, като разкрива възгледите на тези герои за живота, любовта, раздялата, смъртта, прошката, страданието, истината, красотата.




 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни