Свързани новини

03.06.2010 11:27

Мъжете - всеки сантиметър е от значениe

Видян 2446 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наполеон, Хрушчов, Путин, Берлускони, Саркози: всички те си приличат по едно - ръста. А както доказват учени, именно този показател определя до голяма степен и начина, по който протича животът на мъжете.


Колко висок е бил Херберт фон Караян? Грубо казано: джудже. А Леонард Бърнстейн? Направо пигмей. Артуро Тосканини също спада към мъниците, а Густав Малер бил с размери за детско столче. В музикалната история зависимостта между ниския ръст и влечението към висините не може да се отрече. И в политиката амбицията към слава, влияние и престиж е в тясна връзка с ръста - от Чингис Хан, Атила и Наполеон до Путин, Берлускони и Саркози. За тяхната съдба обаче биолозите и лекарите са открили и няколко обяснения: Така, както глухарчета растат най-бързо при високопланински въздух, а промяната в климата се отразява пагубно на врабчетата, така и човешкият ръст не може да бъде обяснен само с генетичното наследство. През детските години той зависи само до 16 процента от гените. За останалите 84% думата имат медицинското обслужване, храната, както и грижите на родителите. Но все пак - в късните години потенциалът за растеж на костите до голяма степен се определя от гените - до 80%.
Мнозина смятат, че по-високите хора са и по-здрави. Това убеждение датира още отпреди 1000 години. Само че учени от САЩ се съмняват в тази теория и дори са разтревожени за "великаните". Д-р Томас Самарас казва: "Всеки допълнителен сантиметър ни струва половин година живот. Увеличаващият се ръст е опасен за здравето, а в дългосрочен план и за съществуването ни." Според американския учен телата на по-високите се състоят от много повече клетки от тези на ниските. А всяка една от тях може да се превърне в ракова клетка. Освен това човешките органи растат до един определен размер, казва ученият и обяснява: "Затова "великаните" имат относително малки дробове, което е тревожно". А как стоят нещата със заплащането? Историкът Гидо Хайнек от Мюнхен е доказал, че заплатата на мъжа расте в съотношение с височината му. Всеки сантиметър над 1,79 м носи по 5 цента повече месечно възнаграждение. През 1980 г. например 50 на сто от председателите на управителните съвети на 500-те най-големи фирми в света са били високи най-малко 1,82 м.
В любовта обаче "малките" мъже са много по-щастливи от големите, точно както и малките жени. Те са по-ревниви, но и по-верни, твърдят учени от Ню Йорк. Делът на разводите при тях е по-малък. И накрая още една лоша новина за високите: "великаните" са по-склонни към рисковани действия. Така например финансовите инвестиции на мъжа зависят от ръста му - с всеки сантиметър височина се покачва и сумата, която мъжът е готов да вложи в нещо. Във времена на финансова и икономическа криза това е доста обезпокояващо, поне за нации като Холандия и Германия, чиито мъже са едни от най-високите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог