Нарисувай си хляб e новата арт терапия

Свързани новини

09.02.2024 11:27

Нарисувай си хляб e новата арт терапия

Видян 1968 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Идеята е на магистър психолога, когнитивно-поведенчески консултант и  EMDR терапевт Марина Панева. За първи път в България тя събира в терапевтичен курс психодрама и месене на хляб. Идеята за това група хора да се събират, за да месят хляб, да си говорят, да пият заедно по чаша хубаво вино всъщност е идеята за споделянето. След десетките успешни групови сесии, д-р Марина Панева решава да надгради идеята си и да добави още един вид изкуство в сесиите на ХляБА терапията.


„Да споделиш емоция, да споделиш опитност или да придобиеш такава, да се докоснеш до духа на традицията е нещо, което винаги съм намирала за вълнуващо и заслужаващо внимание. Правенето на хляб е точно такова занимание! Особено, когато се случва в прекрасната обстановка на една от най-добрите пекарни и между добронамерени и любознателни хора! А с помощта на няколко свежи и цветни зеленчуци, на 11.02 ще добавим цвят, вдъхновение и креативност в нашите хлебчета.“ – споделя Марина Панева по повод предстоящата за първи път в България групова сесия „Нарисувай си хляб“. ХляБА терапията набира все по-голяма популярност сред известните личности в България. През, станалите вече традиция, сесии преминаха Ива Екимова, Биляна Йотовска и Димитър Туджаров - Шкумбата.


В основата на съвременната концепция за терапевтичен метод седи схващането, че трудът и изкуството сами по себе си оказват изключително позитивни ефекти върху здравето, тонуса, настроението и енергичността на хората. Когато човек е ангажиран с определена дейност, важна за него, той се чувства полезен, което неминуемо променя мислите и чувствата му. Работата в група, по един вид дейност пък създава връзки и предполага обмяна на опит между участниците. Усещането за общност е ключово за здравословния психо-социален климат и точно това усещане се провокира при тази терапия. Това помага на участниците по естествен начин да оценят свързаността си с останалите, да си позволят да бъдат себе си, да осъзнаят начините, по които са ценни за групата, да се почувстват като част от едно цяло. Също така ги насърчава да развият увереност и да бъдат по-самостоятелни, а това се отразява и на общото им благосъстояние и качество на живот. В древни времена сричката „БА“ се е използвала със значение на физическото изражение на духа, на душата, както в нашия, така и в други езици.


Всеки участник в приключението хляБА терапия приема предизвикателството да придаде форма и опита вкуса на своя дух, чрез овеществяването му под формата на хляб. ХляБА терапията помага за справяне с негативните емоции, но също така и дава възможност да се направи оценка и фокус върху личното щастие на всеки един участник в седмичните срещи, организирани от Марина Панева.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мадуро печели трети мандат

Мадуро печели трети мандат

Николас Мадуро печели президентските ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец