Свързани новини

13.04.2022 14:48

Научно-популярeн филм за Египет с премиера

Видян 1075 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



В понеделник (18-ти април) е официалната премиера на научно-популярния филм ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘, зад чиято реализация стои БНТ. Представянето ще бъде осъществено съвместно Българско египтологическо общество, a филмът ще бъде излъчен на 20 април (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1. Автор на проекта и разказвач във филма е доц. д-р Теодор Леков, египтолог  и преподавател от Българския институт по египтология към Нов български университет.


 


Той е автор на множество научни трудове, посветени на религията, езика и свещената литература на Древен Египет. Доц. д-р Теодор Леков е и ръководител на Българската археологическа мисия в Египет. Мисията изследва гробница от времето на прочутия владетел Рамзес Велики, в древната столица Тива, от епохата на Новото царство, днешен Луксор.


 


Режисьор на филма е Станислав Терзиев-Стенли, който стои зад едни от най-мащабните и сложни проекти на обществената медия. Редактор, консултант и координатор международни отношения на проекта е Деница Такева-Германова, египтолог, докторант в Нов български университет и председател на Българско египтологическо общество. Автори на великолепните кадри са операторите Кристиан Спасов и Владислав Петров, а режисьор по монтажа е Ара Хугасян. Във филма участват и учените, египтолози и преподаватели от Български Институт по египтология към Нов български университет - проф. д.и.н. Сергей Игнатов, директор на Български институт по египтология към НБУ и доц. д-р Емил Бузов.


 


Разказът във филма е вълнуващо приключение, което разкрива на зрителя основни идеи за света и космоса в представите на древните египтяни. Това е едно вълнуващо пътешествие, което пренася през времето и  великолепните паметници и артефакти от различните епохи от историята на тази древна цивилизация.


 


Заедно с екипа на филма зрителите ще пропътуват разстоянието от Кайро и Великите пирамиди в Гиза, до древната столица Тива, от Каирския музей-с безбройните артефакти, със златното съкровище и маска на прочутия цар Тутанхамун, до  Долината на царете, където ще се потопят в мистерията на несметните съкровища и тайни, които тя е скрила и запазила за вечността. Авторите откриват за широката аудитория магичния свят на свещените текстове и тайни заклинания в изкусно изписаните гробници на фараоните от Новото царство. ,,Царят и Слънцето.


 


Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘пренася в древния Луксорски храм, в най-големия храмов комплекс в света-този в Карнак и в храма на царица Хатшепсут в Деир-ел Бахри. Доц. Леков умело ще поведе зрителите по древните следи от миналото. Ще обясни идеята и важната роля на личността царя и царската власт през хилядолетната египетска история. Ще покаже как по магически път египетският цар се превъплъщава в самото Слънце и пътят на неговата душа към безсмъртието. Показани са  изключителни кадри от места и събития, на които екипът на проекта имаше ексклузивната възможност да присъства и заснеме.


 


Такъв момент е и великолепната церемония по откриването на Алеята на сфинксовете в Луксор. Тази церемония съживява спомена за  древната процесия на един от най-важните празници в историята на Древен Египет през епохата на Новото царство, празникът ,,Опет‘‘.


 


Зрителите ще имат уникалната възможност да разгледат един от бисерите и връх в достиженията на древноегипетското изкуство-гробницата на царица Нефертари в Долината на цариците, която е затворена за посещения със свободен достъп.  Доц. Леков ще представи великолепните стенописи, изображенията и текстовете от тази впечатляваща гробница. Той ще разкрие тайните на езотеричното знание и пътя към безсмъртието. Българско египтологическо общество и Посолството на Република България в Кайро съдействаха за реализирането на снимките на филма на територията на Египет.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Забележителен ден за любовни срещи

Забележителен ден за любовни срещи. Само не поставяйте