18.12.2008 18:21

Олигарсите: Михнева разкри любимия милионер на общинарите

Видян 10724 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общински поръчки за около 200 милиона лева в София няма да бъдат изпълнени, поради брилятно управление на общината, писа медиапул. Сумата е по-голяма от спрените от ЕС 76 милиона евро по ФАР, за които се вдига шум до небесата.
Някои хора и фирми обаче все пак успяват да заработват милиони от общински поръчки. Първо в София, после и в други градове.
За баща на бизнеса в тази област се смята дясната ръка и зам.-кмет на късния Софиянски и ранния Бойко Борисов – Иван Гечев.  Той отговаряше за строителството и инвестициите. За разлика от патрона си Гечев не е бил обвиняем и срещу него не се водят дела. Общински съветници от БСП и ДСБ неведнъж са заявявали, че ремонтите на софийските улици са средство за източване на общинския бюджет. Всяка година за тази дейност се отделят десетки млн. лева. За ремонтите извън центъра изобщо не се обявяват конкурси, защото повечето стрували под 15 000 лева и даването им става без конкурс по Закона за обществените поръчки. От "Пътна инфраструктура" публично признаха, че дупките на улиците в кварталите се пълнят с асфалт втора употреба. Той се събира от самите дупки и струва близо 20 пъти по-евтино от новия асфалт, но е далеч по-некачествен и гаранцията за такъв ремонт е до 2 години, а настилката не кара и толкова. Така една зима по-късно общината отново плаща за кърпенето на същия участък. Съпругата му също е строителен инженер и е работила във фирмата "Пи Си Ай консултинг", която пък следи изпълнението на метрото. По настояване на консултантите японската фирма "Тайсей корпорейшън", избрана да довърши изграждането на метрото, предпочита за подизпълнители фирмите "Валмекс" и общинската "БКС-Център".
"Валмекс", "БКС-Център", "Инжстрой" участват заедно във всички апетитни строежи по времето на Гечев - метрото, Централна гара, пречиствателни станции, ремонти на улиците в кварталите. Прави впечатление, че в референциите, които издават "БКС-Център" и "Абротеа България" за съвместната им работа в метрото и за бизнес центъра на ул. "Московска" 9, пише, че "Валмекс" им е била препоръчана и едва след това е избрана от тях. При работата с "Абротеа" първоначално "Валмекс" е трябвало да изпълни малка поръчка - да излее 224 стоманени пилона. Впоследствие с анекси фирмата получава допълнителна работа като проучвателни и отводнителни сондажи, земни работи, кофражни и бетонни работи, монтаж на водопровода, разкъртване на стени и др. "Валмекс" имат сключен договор със същата фирма за реконструкцията на Централните хали. Референциите от "Софинвест" са от ноември 2000 година и е посочено, че двете фирми са работили заедно за изкопа на бизнес центъра на "Гурко" 1 – сега Грандхотел София, при укрепване на пробива на бул. "Димитър Несторов" и на левия колектор на Суходолското сметище, при Ротондата на Централната гара.
"Валмекс" ООД е положила подово покритие на депо на "Метрополитен" ЕАД, бетонови повърхности на тунела Сливница-Обеля. Работила е и на други големи обекти в София, повечето от които са платени с пари от общинския бюджет: пиезометрични сондажи на пътно съоръжение бул. "Димитър Несторов", водоснабдяването на Горна Малина, Божурище и МК "Кремиковци". Дружеството участва и в ремонта на Съдебната палата, който също предизвика скандали и дори война между разкрилия злоупотреби в. Труд и тогавашния шеф на Върховния съд Иван Григоров.
Фирмите "Валмекс" ООД, БКС-Център, "Хидроинжект", "Стройинжект", които работят по големите проекти в София, са сред основните клиенти на дружеството "Три звезди 99" ООД. Фирмата продава цимент и горива, произвежда строителни и бетонови смеси и разтвори. Те са единствен доставчик на бетони и инертни материали за метрото. Дружеството нашумя покрай срутилата се на бул. "България" сграда, когато загинааботник, а няколко души бяха ранени. "Три звезди 99" ООД са създадени през 1999 г. И имат 4 бетонови възела в София в кв. Малинова долина, в района на Метрострой и Казичене.
"Валмекс" ООД е регистрирана през 1990 г., но големите сделки и договори са след 1997 г. и основно след 2000 г. Декларираните им приходи за 2002 г. са близо 6,6 млн. лв. Следващата година имат доста повече - близо 11 млн. лева, показва проверка на годишния балансов отчет в системата Дакси.
Управител и собственик на фирмата е Лъчезар Параскевов Цветков, работил преди това в държавното предприятие "Сонди и инжекции", завършил УАСГ.
По разработената в София система – ниска първоначална тръжна цена и последващи щедри анекси, Валмекс побеждава в проекта за сметище на Златица. Ако не беше новата кметица и тв водещата Маргарита Михнева, едва ли публиката щеше да научи толкова много ценна информация. И все пак, ето историята. Валмекс дава 3 200 000 лв. за изработване на сметището на Златица. Малко след това е сключен анекс, с който сумата се вдига до 6 милиона лева. От тях са изплатени 5750000, а последните 250 000 лв. новоизбраната в края на миналата година нова кметица праща обратно в държавния бюджет. Тя не е доволна от изпълнението на обекта, което зрителите на Михнева видяха на екрана като практическо неизпълнение. Управителят на фирма „Валмекс” внесе допълнителна яснота относно какво е направено досега, според местния в. Камбана. Необходимите сгради са изградени, завършен е чрез пълно асфалтиране на 3,6 км път до депото, положени са панели до първата клетка. Други елементи са със завършеност на над 70 на сто ( на екрана пейзажът се видя като гола разорана от камиони поляна).
Ако има пропуск в забавяне срока на завършеност, причината е в неритмичното финансиране на обекта, както и в закъсняване от страна на общината за даване на годишна задача, според планираните в държавния бюджет средства. Инж. Цветков информира, че ще заведе дело срещу община Златица за неразплатени сметки за извършени СМР на стойност около четвърт милион лв. Той изрази огорчението си от “недоказаните обвинения”.
Най-интересното е, че от Златица и държавата в лицето на екоминистерството се искат още 4 милиона, за да бъде завършен обектът, който е трябвало да струва 3 200 000 лв. Невероятно, но факт!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли,