10.12.2019 13:32

Откриват интерактивна изложба в Музео ди Рома

Видян 1424 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България от 20-те и 30-те години на миналия век и връзката с Италия от онова време са в центъра на изложбата „България през стъклото на времето“, която гостува на Музея на Рим в Трастевере от 12 декември до 12 януари 2020 г. След изключителния успех на експозицията през пролетта  в Националната художествена галерия „Квадрат 500“ в София, римското издание е в чест на 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Италия.


Тази годишнина съвпада с друг важен юбилей - 140 години от определянето на София за столица на България. В експозицията по интерактивен начин с 3 D мапинг, триизмерни проекции,  мултисензорни ефекти и анимации са представени 36 автентични стъклени плаки от семейното наследство на фамилия Близнаков.


 


Изложбата се организира съвместно с Общината на  Рим и с партньорското съдействие на Софийска столична община. Тя е създадена и организирана от Фондация „Ценности“ на Антонина Стоянова под патронажа на Посолството на България в Италия и извънредния и пълномощен посланик Тодор Стоянов, в сътрудничество с Българския културен институт в Рим като част от Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 г.  Кураторите Ирина Дилкова и Милена Кънева преосмислят българския изложбен проект в мултимедийно измерение. Новият прочит ще изненада италианската публика с виртуална реалност, QR кодове и триизмерни проекции. Старите стъклени плаки оживяват в модерна технологична форма в контраст с битовите им сюжети. И така увеличават и без това силното им емоционално въздействие. Зрителят ще предприеме вълнуващо пътешествие в бита и нравите на България от преди 100 години. 36-те фотографски плаки представят епохата, в която са направени  от историческа, етнографска и географска гледна точка. Прожектирани по стените на музея, стъклените плаки разкриват пейзажи и обичаи от България от 20-те и 30-те години на ХХ век.


 


Тези старинни фотографски находки са били съхранявани увити в избледнели машинописни листове  – дипломатически преписки, бюлетини на Ройтерс и БТА от  30-те години на миналия век. Най-интересните новини, разказващи за превратностите в Европа от онова време, са отпечатани в тогавашния вестникарски формат и са част от изложбата. Историята, залегнала в изложбата завладява въображението. Всичко започва, когато Надежда Близнаков Де Микели Витури, италианска аристократка от български произход, се среща през 1998 г. с Антонина Стоянова, по това време първа дама на България. Тя й подарява семейното съкровище – 36те стари фотографски плаки, принадлежали на дядо й  Марко Близнаков, един от основателите на пристанищната дейност в страната. Младият старозагорец  завършва инженерство в Белгия и е изпратен, по волята на княз Фердинанд, да специализира пристанищно инженерство в Триест. В началото на ХХ век той вече е успешен бизнесмен, щастливо женен за италианката Петронила Венециани и почетен консул на България в Италия. Зет на известния писател Итало Звево, той е част от интелектуалния, космополитен  живот на Триест от началото на века. Сред най-близките му приятели е писателят Джеймс Джойс, който става преподавател по английски на дъщерите му. Предполага се, че Марко Близнаков може би наел фотографи, които да заснемат моменти от българското ежедневие и фрагменти от красотата на любимата му страна или  е получил фотографските плаки като консул на България, за да може да я представя подобаващо пред италианската публика. Документалният филм „Съкровище в сърцето“ с оригиналния разказ на 95-годишната Надежда Близнаков за нейната житейска история е неразделна част от изложбата „България през стъклото на времето“.


 


Продуциран е от „МК Продъкшън“, автори са Милена Кънева и Ирина Дилкова. Оригиналната музика на лентата е на Николай Иванов-Ом и гайдаря Петър Янев.


 


В една от залите, която ще напомня салонът на Вила Венециани с  фотосите на семейство Близнаков и на Триест от началото на XIX век, българската столица София, която присъства в плаките с току що завършения строеж на Александър Невски, за своя 140 юбилей , ще бъде представена и чрез един паралелен фото- монтаж с архивни снимки на eмблематичните и модерни за времето си сгради отпреди век, с тези направени днес от фотографа Евгени Димитров. Към експозицията е издаден луксозен каталог, благодарение на арх. Стефан Добрев и неговата издателска къща.  Задълбочените познавателни текстове на плаките, описващи българските обичаи, символи и традиции са дело на етнолога Анелия Милушева. Румен Димитранов aрт директор на изложбата и каталога и Георги Христов са автори на визията и на интерактивното пресъздаване на изложбата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.