Свързани новини

26.03.2013 16:18

Отварят къщата на Ванга

Видян 2040 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата предаде на община Петрич личните вещи на баба Ванга, съхранявани непокътнати в дома й в местността „Рупите“ в продължение на 17 години. С този акт става възможно отварянето за посетители на къщата на петричката пророчица край Петрич. Така домът, в който баба Ванга помагаше и съветваше хората, ще стане неотменна част от манастирския комплекс под планината Кожух, пише Мигнюз. В района се намира храмът “Света Петка”, преди мостчето, водещо към храма, се намира откритата преди 2 г. бронзова статуя на пророчицата по повод 100-годишнината от рождението й.


Днес губернаторът на Благоевград Кстадин Хаджигаев в присъствието на служители от община Петрич предаде по опис съхраняваните в дома на Ванга вещи. При предаването, станало възможно едва днес, след 17-годишни спорове и процедурни пречки, присъства и представител на фондация “Ванга”. Приживе петричката пророчица завеща цялото си имущество на държавата. Но къщата в Рупите, в която тя приемаше нуждаещите се от съветите й посетители от целия свят, остана собственост на фондацията. На къщата е правен само един ремонт на покрива, сега след като вещите й станаха собственост на общината, последната възнамерява да отвори дома за посетителите на комплекса, които се стичат тук от цял свят.


Някои от личните й вещи по преценка на общинските власти може да бъдат изложени в музея й в Петрич. При влизането в покоите на пророчицата впечатление направи падналият на земята и счупил се сервиз за кафе. Дрехите, чантите, чадърът и други вещи на баба Ванга стояха на закачалките, по лавиците и масите имаше Библия и молитвеник, както и многобройните подаръци, сред които икони, играчки, статуетки и др. оставени в знак на признателност от хората.


Впечатление направи липсата на каквато и да е прах по мебелите, въпреки, че къщата не е чистена и отваряна почти две десетилетия. Същият необясним факт е констатиран в дома на баба Ванга в Петрич, който в продължение на 10 години не бе отварян. Къщата в Рупите бе мястото, където баба Ванга контактуваше с духовете от отвъдното, тя бе считана като врата между този и отвъдния свят. Вечер петричката пророчица се прибираше да спи в къщата си в Петрич.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог