Свързани новини

25.08.2020 09:26

Пея не само опера, за да бъдем по-близки с публиката: Соня Йончева

Видян 5192 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   20 години, след като дебютира на сцена с песен с тъжното за старт име Време за сбогуване (Time To Say Goodbye) в Хит минус едно на БНТ, вече като сопрано №1 в света с повече концерти т.г. от самата Анна Нетребко, Соня Йончева прави своята гала Завръщане, която подарява на Пловдив - финансира спектакъла напълно сама. Специално прелетя от Залцбург и отлита към Арена ди Верона. В Античния театър в родния си град излиза в дует със своя брат, както тогава, поканила е и продуцента на тв предаването Кирил Ампов - бащата на Графа. "Едва ли не половината публика са наши учители от ранните детски години до преди няколко", както разказва Марин Йончев. 15 години след своята победа в талант шоуто Стар Академи на Нова, той вече е оперен певец с международна кариера. Твърдението му за половината публика от учители по музика, разбира се, е преувеличено - продадените билети са 3000.



За едно скромно пловдивско семейство, което избира пиано, вместо автомобил и инвестира малкото си пари в културата на своите деца разказва Соня Йончев
а :


Защо решихте да изненадате с изпълнение на Заблеяло ми агънце публиката на най-прочутия световен фестивал в Залцбург на 100-годишнината му, където бяхте специален гост?

Решението не беше лесно и трябваше много да убеждавам издателите от Сони за това. Идеята, която ме води е, че тези песни са онова, което сме имали, докато в останалата част от Европа е имало Ренесанс, имало е Монтеверди и барок, който пък, както е известно много обичам и му посветих свой албум. В текста на тази песен има една трогателна история, в която агънцето, което отива на заколение, е метафора за живота на българите в онази епоха.

Има ли Ваша лична история, която е свързана точно със Заблеяло ми агънце?


Да, това беше една от песните, които баща ми много обичаше да изпълнява. А те с майка ми ни възпитаха така, че да ни се показват много неща, а ние да виждаме всичко и да създаваме свой вкус и характер. Сега, когато аз възпитавам децата си, също искам да им покажа от всичко, а те да изберат какви искат да станат. Включила съм тази песен и много други в различни стилове в новия си албум, защото смятам, че това скъсява дистанцията с публиката. Аз не искам да бъда на голямо разстояние от хората, а да изпълнявам за тях, да им откривам и да им преоткривам популярни неща от музиката, които не познават или пък не са чували от години. Така включих в концерта в Пловдив и песента от филма Любимец 13 - Замълчи, замълчи, която майка ми много обичаше да си пее, заедно с ария на Кармен, репертоар от Верди и др. Имам идея да запиша и други български песни.

Кои?

Нека да остане изненада.

Ще питам по друг начин - кои други песни бяха любими на баща Ви?


Има една Яно, мори, Яно (б.р. в традиционната версия е записана от адашката на оперната прима Соня Кънчева). Помня как я запях, докато Жоро Тошев ме интервюираше в гримьорната в Метрополитън опера и всички бяха смаяни. Зная, че има риск оперна певица да изпълнява народни песни. Това е специфичен и ОТГОВОРЕН жанр.

Борис Ангелов








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.