02.06.2024 15:06

Песимизмът е наследствен, както и депресанството и защо лечението им минава през стомаха

Видян 2538 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Песимизмът е наследствен, както и склонността ни към депресии, категорични са психолозите. Те са в гените ни и трудно можем да се избавим от тях, но пък не е невъзможно. Лайфхакът ни днес е посветен именно на начините да го направим.


Песимизмът, също като страха, който сме обсъждали преди, а оттам и склонността към депресии са атавистично наследство за съвременния човек. Те са останали отпреди много хиляди години, когато предците ни са минавали прехода от животинското към човешкото и са били изправени пред всемогъщите сили на природата, с които често са водели неравна борба.


Така инстинктът за самосъхранение е бил основен стресов фактор. И са го балансирали именно посредством псемизъм, а оттам – депресии – естествена защита на психиката против наслагването на страхове. Нещо като естествена антистрес терапия във времената, когато са нямали понятие що е то.


Има и естествени фактори на средата, които определят по-голяма склонност към песимизъм и депресии, но те са характерни главно за северните държави, където – както е известно, въпреки най-високия стандарт в света, са и рекордьори по самоубийства.


Причината за тази регионална психообремененост, както и за алкохолизма, твърде характерен по тези места, е лошото време, най-вече липсата на достатъчно слънчева светлина.


Има просто и също естествено лечение за тези проблеми. И то минава през стомаха, където се образуват някои от хормоните на щастието, оптимизма и доброто настроение.


Любителите на пенливите вина биха посочили тях като „мехурчета на щастието” и е научно доказано, че те имат действително оптимистичен ефект, но алкохолът е нож с две остриета, защото може да действа и допълнително потискащо.


Що се отнася до шоколада обаче, действието му е положително за психиката и особено на черния шоколад, който е и по-диетичен.


Други храни, които помагат за по-добро настроение и преминаване на песизмизма и депресиите или поне за балнсирането им, са морските дарове и рибите от семейството на сьомгата. Дробът от треска е с максимално количество витамин Д и затова е силно препоръчван при мрачни дни и недостиг на слънце.


Добър ефект имат също плодовете и зеленчуците с ярки цветове, която окраска пък говори за богатството на витамини, които и образуват багрите.


Ядките също хранят добре мозъка, а оттам и излишното му пренапрягане поотпада.


И още един лайфхак: как да преценим дали песимизмът ни отива към депресия. Има прост психотест. Вземете лист и химикалка или молив и нарисувайте на прима виста човек.


Ако сте го изобразили малък, схематичен, без цветове – в черно и бяло или синьо и бяло според мастилото, под дъжд или облаци, насред мрачен или безнадежден фон – имате проблем.      



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 02.06.2024 23:28

    По темата: Всички, независимо от генетиката ни, сме склонни към депресия при мрачно дъждовно или снежно време, лошо осветени или ниски помещения,или пък твърде високи сгради пред които се чувстваш като мравка - дори и аз макар че съм холерико-сангвиничен тип. Най скоропостижен ефект срещу депресията е музиката защото освен изкуство е и честоти. Съвременната музика е доста депресивна за това вместо да си пусна Крис Корнъл на закуска, слушам Елвис Пресли. Текстовете на песните му са за деца от детската градина или за дърти инфантили, не мога да ги трая, НО... ритъмът те изритва от мрачни мисли и желание да се върнеш обратно в леглото.

  • 001 Anonimen 02.06.2024 23:03

    ОФ топик: КОЙ ПУСНА ЦИКАДИ В БГ-то и над моята градина? От някоя ферма за цикади по препоръка на Клаус Шваб ли са, или някой ги изръси от самольотите на Нейту???

RSS

Най-нови

Димитър Главчев  и Стивън Ковингтън

България ще бъде надежден съюзник на НАТО и занапред: Главчев

НАТО е във важен етап, при който фокусът ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични комуникатори

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични