08.06.2024 15:06

Щастието е на 48 и 69 г., но не е в количеството на парите: Психоизследване

Видян 3068 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

85 г. се правят световни изследвания какво е щастието и сега ви поднасяме като лайфхак техните резултати.


Щастието е МОМЕНТ


Изследванията показват, че щастието не може да бъде постоянно състояние, а само дадени моменти. Възможно най-пълно е на две възрасти: едната е на около 48-годишна, а другата – на около 69-годишна. Това пък се обяснява с факта, че достигнали първата граница, ние вече знаем какво искаме и как да го постигаме, което ни носи по-често моменти на удовлетворение = щастие. А достигнали втората, вече наистина разбираме какво е да ценим всеки момент, всеки ден, всяка година повече, а умеем и да си почиваме.


Щастието е ПАРИ


Международните изследвания показват, че щастието наистина Е в парите, а НЕ е в тяхното количество. Психолозите го доказват, тъй като ефектът на пълно задоволство от факта, че можем да си набавяме всичко, от което наистина имаме нужда престава да действа при натрупването на определено количество средства. От тази граница – нагоре, ефектът на щастие вече не е толкова силен. Може би затова и съществува понятието за Първия милион.


Щастието е БЪДЕЩЕ


Хората не показват добро ниво на щастие, когато се намират в криза – независимо дали лична или обществена. Чувстваме го, когато имаме спокойствие за бъдещето. В същото време, не трябва да изпадаме в т.нар. Синдром на отложеното бъдеще. Това е принципът на мислене, при който – образно – не си носим новите дрехи. Пазим си за някакъв следващ, неизвестен обаче момент, важни и ценни за нас неща, които трябва да имаме предвид, че остаряват заедно, а понякога – и доста по-бързо от нас. Особено, ако става въпрос за вещи, свързани с модите или технологиите. Но и с парите – инфлацията ги изяжда.


Щастието е ЛЮБОВ


Обичащите хора, независимо дали става въпрос за споделеност в смисъл на интимна връзка, дете, приятелство или грижа за животно, са много по-склонни и много по-често изпитват онова усещане, което определяме като щастие. Онези, с които имаме взаимност, са най-добрата психотерапия и това не е голословно твърдение, а категорично доказана диагноза от експертите на база многобройни и продължителни международни изследвания.


Щастието е БЛАГОДАРНОСТ


Неблагодарниците, дори да го прикриват, много по-рядко, да не кажем – почти никога, не могат да изпитват моменти на щастие, тъй като на тях все нещо не им стига. Благодарните хора, напротив, изпитват емпатия и това им дава допълнителна доза чувство за щастие. При това всеки ден, когато го правят. Затова и се препоръчва да си направим всекидневни ритуали за благодарност – най-удобно е това да става сутрин след ставане и вечер преди лягане, когато сме и най-склонни да го правим – веднъж с надежда, а втори път с равносметка за деня. Помага и воденето на дневник с положителните неща, за които благодарим на конкретната дата. И така – на всяка.


Щастието е ВЯРА


Международните изследвания доказват, че вярващите хора много по-често и много по-пълноценно изпитват моменти на щастие в сравнение с атеистите. И то, въпреки че в повечето религии темата а щастието изобщо не се третира или остава не първостепенна.


Това се обяснява от психолозите с два фактора:


Щастието е СПОКОЙСТВИЕ,


което ни се създава като константно състояние на духа, когато вярваме от една страна, че ще ни бъде простено за съзнаваните и несъзнаваните грешки, а от друга – че ни предстои по-добро;


Щастието е НАВИК,


за чието възпитаване много помага създаването на рефлекс да се доверяваме, да се надяваме и да обичаме, което ни внушава християнската религия, а и основните други.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще изпитвате желание да помагате на другите

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще изпитвате желание да помагате на другите, но