Свързани новини

17.02.2009 17:06

Сладко. Със захар или без?

Видян 10231 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Става дума за сладко или конфитюр от плодове. И да, може да избираме, както при кафето да бъде със захар, или без захар. Изключваме при това изкуствените подсладители. Правят се разбира се плодови консерви с подсладители и обикновено се продават на щандовете с диетични храни, или още по-просто наричани „за диабетици”, което е малко дискриминиращо. При положение,че всички съставки са добросъвестно изписани на продукта, всеки може да прецени подходящ ли е за него.


И така обикновено избираме плода, от който ни се ще да си вземем сладко или конфитюр. Някои може да предпочитат то да е от моркови, зелени доматчета, тиква, рози, борови връхчета. Това също са изключения, което не значи, че тези консерви трябва да са на отделен щанд, нали. Консерви не звучи най-подходящо за сладко от боровинки например, но фактически си е консерва. И се оказва всъщност, че тъкмо от боровинки и от ягоди също, са най-търсените сладка и конфитюри. Твърди се между другото, че сладко от боровинки започнало да се приготвя за първи път при Джеймс V, някъде през 1513 година, когато той се оженил за французойка и готвачите, които тя си довела специално, открили тези забележителни плодчета. Както и да е, избираме си плода – вишни да кажем, нали твърдят, че класиката е палачинки със сладко от вишни. И гледаме цената. Различна е за различните фирми, но е различна и за една и съща фирма. На какво се дължи това? На различния процент плодове в сладкото, или в конфитюра.


Това трябва да е изписано на етикета и му обръщайте внимание. Сладко от боровинки на „Цима” , една от най-продаваните марки, има и за 2.29 и за 3.29 в „Хит”. Едното е с 40% плодове, другото - с 55 %. Виждате разликата. На „Джем и Джем”, друга също много популярна марка, има бурканчета и по 2.49, и по 3.49. Защо – отговорът е в процентите. В „Пикадили” конфитюр на „Цима” от боровинки с 35 % плодове се продава за 2.59, но пък вижте този на „Швартау”( Германия) – 4.19 лв. , сладката на „Бон маман” са над 6 лева, за по 50% плодове, но и сладкото на „Бул вита” със сто грама по-малко като количество, струва 4.65. Сладко от боровинки на „Джем и Джем” „по домашна рецепта”, без посочено количество плодове сигурно по тази причина, е само 2.39. Така стоят нещата. На бурканчетата със сладко на „Митак”не е посочено също процентното съдържание на плодове, но пък можете сами да прецените, защото плодовете ясно се виждат. Това е общо взето разликата между конфитюр и сладко – плодовете в сладкото са цели и ясно различими.


Другата възможност – сладко, или конфитюр без захар. Те са по-скъпи естествено. Надписът е 100 % плодове, което не значи, че е от 100% малини например, или от сини сливи. Означава само, че съдържанието е изцяло плодово. Обикновено конфитюрът съдържа 55% плодове, подсладени с натурален гроздов концентрат и с добавка на плодов пектин и лимонов сок. Както виждате, наистина 100% плодов продукт – всичко е от плодове. Ако сте противници на бялата захар, но не можете без сладко, това е добър избор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху