Свързани новини

02.12.2021 09:34

Свободата и робството са вроден рефлекс: Нобел на Павлов

Видян 1781 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Годината на избори поражда много дискусии за свободата и робството. Защо някои са мълчали 12 г., други 32 г., а трети винаги са настроени за промени?

Оказва се, че науката е обяснила това. При това твърде отдавна. Още през 1901 г. го прави Павлов и това е сред причините да получи най-престижната награда за наука в света – Нобеловата премия, разказва акад. Константин Анохин. Това е същият Павлов с кучето.

И той обяснява отново с опитите си върху своето куче склонността към свободолюбивост и към робско примирение на хората. Като го определя по прост начин – „рефлекс”.

Той се оказва вроден.Стремежът към освобождаване не е характерен само за хората, нито само за кучетата, а за всички животни. Това е нещо, което ни е зададено, ако предпочитате – програмирано.

Парадоксалното е, че заедно с него ни е вроден рефлекс за покорност, може да го определите и като робско примирение. Тоест, той е толкова естествен, колкото и стремежът към освобождаване.

Павлов пак го доказва с кучето си с прост опит – животното пада по гръб в знак на подчинение, откъдето в спорта и в езика идва и съответния знак за поражение или непокорство „пада/не пада по гръб”.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 02.12.2021 11:34

    Всичко е в гените, 001. Гени не се възпитават, те се унаследяват. Колкото и да го възпитаваш и образоваш един човек, ако няма съответните гени, от него Никола Тесла не може да стане, нито Макс Планк, нито Мария Калас. Толкоз.

  • 002 Anonimen 02.12.2021 11:24

    И все пак, историята помни много робски въстания !!! Защото все още се раждали непокорни водачи. Сега социолози, психолози и даскали имат задачка да неутрализират умните и непокорните още в школски години. Вече казахме, нация, която сама си реже главата мисли със задника си и се управлява от задници.

  • 001 майната 02.12.2021 09:53

    Те много неща са вродени, това е така !Само че зависи /от околната среда/какво се възпитава ? Когато възпитаваш "поданици"се получават много роби ! И все пак, историята помни много робски въстания !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Днес се съсредоточете върху личните си начинания и планове

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес се съсредоточете върху личните си начинания и