Двадесет и две светлинни творби ще преобразят София и ще я превърнат в галерия под открито небе във вечерите от 9 до 12 май 2024 г.

Свързани новини

09.05.2024 11:48

В Деня на Европа 22 светлинни творби преобразяват най-известните фасади, паркове и площади в София по време на Фестивала на светлините LUNAR

Видян 1357 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двадесет и две светлинни творби ще преобразят София и ще я превърнат в галерия под открито небе във вечерите от 9 до 12 май 2024 г. Видео и статични 3D проекции върху сгради, светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу ще създадат паралелна реалност върху редица от любимите знакови сгради и паркове в столицата. Фестивалът на светлините „Лунар“ за първа година се провежда с институционалната подкрепа на Министерството на туризма, заедно с подкрепата на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и Национален фонд “Култура”.



Над 20 артисти от цял свят ще представят своето изкуство в своеобразния 4,5-километров маршрут на събитието и новата обособена фестивална зона – Южен парк 2, напълно безплатно за всички жители и гости на града, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка една от четирите вечери.



Част от локациите са Национална галерия „Квадрат 500“, Градската градина, Българската академия на науките, Държавна агенция “Архиви” и Столичното ларго, площад „Славейков“ и паметникът на Петко и Пенчо Славейкови, който ще оживее, подлезът между бул. “Васил Левски” и ул“ .Раковски”.



В началото на светлинното пътешествие публиката ще бъде посрещната от проекция върху фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia на сюрреалистичната творба “Пътешественик” на полския артист Ари Дикиер, който ще пресъздаде красотата и насладата от пътешествието – без значение крайната точка.



Един от акцентите на фестивала „Лунар“ тази година е провеждането на финала на международния конкурс за видео 3D мапинг, организиран от MP-STUDIО, с подкрепата на Министерството на туризма. Значимият конкурс се провежда за втори път в България, а темата на тазгодишното издание “Митове и легенди” предизвика двадесет и девет артисти и артистични колективи от цял свят да разкажат чрез светлинно изкуство историите, които съпътстват техните култури.



Автори от 18 държави заявиха участие в шампионата, вдъхновени от една от най-красивите столични сгради – тази на Регионалния исторически музей – София на пл. “Бански” №1. Авторските произведения на деветимата финалисти от България, Великобритания, Индонезия, Тайван, Тайланд, Полша и Украйна бяха избрани от петчленно жури, а творбите им ще преобразят бившата Централна минерална баня в дните между 9 и 12 май.



В последната фестивална вечер ще бъдат обявени и тримата големи победители.



Пълната програма можете да намерите на: https://lunarlights.eu/program.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес ще внасяте суматоха около себе си

Днес ще внасяте суматоха около себе си. На ум ще ви