Влюбеният Айфел

Свързани новини

01.06.2023 14:12

Влюбеният Айфел - историята, която промени Париж

Видян 1366 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Зад внушителната Айфелова кула стоят две години изнурителен труд в студ и пек на стотици работници, сглобили точно 18 038 ме­тални части, но и една трагична и неосъществена любов. Тази романтична история се превърна в най-гледания френски филм през 2021-ва – „Влюбеният Айфел“ с участието на Ема Маки и Ромен Дюри. Екранната творба на режисьора Мартин Бурбулон покори сърцата на киноманите по света и в България, а след грандиозния й успех естествено дойде време да се претвори в книга. Едноименният роман, излязъл изпод перото на младия и талантлив френски писател Никола д’Естиен д’Орв, излиза у нас на 29 май с логото на „Кръг“.


Преводът е на Гергана Соколова, а корицата с кадър от филма е адаптирана от Стоян Атанасов ( Kontur Creative ) .  Новелизацията „Влюбеният Айфел“ пренася читателите в познатата романтична атмосфера и в трескавия съзидателен дух на епохата от края на XIX в., но има едно предимство пред филма – предлага много повече детайли и далеч по-задълбочен поглед към личността на главния герой. Преди да се заеме с конструкцията на живота си, която ще му спечели многобройни критики и заплахи (включително бойкот от църквата и сред интелектуалците), френският инженер Густав Айфел е уважаван от всички професионалист и перфекционист, отдаден на работата си; той е суров, понякога груб, но под педантичността му тлеят пламенни чувства.


  През 1886 г. Г радът на любовта е в трескава подготовка за честването на стогодишнината от Френската революция. Търси се амбициозен проект, който да символизира величието на нацията и да спечели възхищението на света. Всички очакват от Айфел грандиозна идея, но колебания терзаят гения на инженера. До момента, в който среща своята изгубена любов от младостта...  Авторът Никола д’Естиен д’Орв умело пренася историята ту в Бордо през 1859-а, където се раждат чувствата между Адриен и Густав, ту в Париж, когато двамата се срещат след 27 години раздяла. Вихърът на страстта отново помита някогашните годеници и се превръща във вдъхнов ение за поета на метала. Той създа ва монумент, невиждан досега в света – кулата, която ще промени френската столица завинаги. Но величието изисква жертви и изтръгва от своите избраници най-скъпото им притежание, за да го замени с извънмерен стремеж към успех.  Романът „Влюбеният Айфел“ описва историята на Айфеловата кула и на Париж, но и на един велик мъж , превърнал слабостта си в сила.  Никола д’ Е стиен д’ О рв ( р. 1974) е автор на романи, разкази и есета. Завършва Сорбоната, а през 2002 г. получава литературн ия приз „Роже Нимие“. Наследник е на един от героите на Френската съпротива – Анри Оноре д’Естиен д’Орв.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни