Свързани новини

20.07.2009 18:21

За пръв път пивоварите отбелязват загуби

Видян 1643 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С около 4 % е намаляла консумацията на бира у нас за първите шест месеца на 2009 година. Това съобщи председателят на Съюза на пивоварите в България Владимир Иванов, цитиран от БГНЕС. За първи път от 5 години насам – откакто съществува съюзът, се забелязва намалено консумиране на напитката.


Причините за ниското потребление са няколко. Първопричината естествено е кризата. Ниските температури през първите седмици на лятото също са допринесли за това, както и слабият туристически сезон. Въпреки инвестираните около 40 млн. лева в отрасъла, до момента у нас тенденцията е развитието да се забави. Както в много браншове, така и в пивоварството, засега не се заемат да правят прогнози за последствията на кризата.
Според Иванов, пивоварите "все още не са достигнали дъното". Пивоварите се опасяват, че поне още една година в бранша кризата ще има отражение. Иванов обаче е оптимист за изхода от нея. "Българската бира е изключително висококачествена и се произвежда по европейски стандарти", заяви той. Въпреки това няма изгледи скоро да се повиши износът й. В момента той възлиза на едва 1-1,5 % от общото производство. Ниският износ е причинен от бариерите за проникване на пазара поради неизвестната марка. Освен това повечето почитатели на напитката са традиционалисти и консумират бира, с която са свикнали. През първите шест месеца на тази година членуващите в сдружението пивоварни компании общо са продали 2 536 122 хектолитра бира, което представлява над 515 млн. половинлитрови бутилки на трапезата на българина. Българските пивовари отбелязват днес деня на Св. Илия като свой професионален празник.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Словения

Най-дружелюбните страни в Европа

10. Хърватия. Резултат 91.78 Някога лятно ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци