Свързани новини

04.06.2009 11:43

Жените със силно присъствие в българските евролисти

Видян 1430 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предизборните листи на основните партии, претенденти да излъчат свои представители в Европейския парламент, сочат, че кампанията, проведена и от Българската платформа на Европейското женско лоби, Фондация Български център за джендър изследвания и други неправителствени организации има отзвук в България, съобщи БГНЕС.


Отличници в тази насока са партия ГЕРБ, Синята коалиция и НДСВ. В партийните им листи се наблюдава редуване на кандидати - жена/мъж. Няколко политически партии са издигнали за водач на листата си жена-кандидат - ГЕРБ (Румяна Желева), Синята коалиция (Надежда Михайлова), ДПС (Филиз Хюсменова), НДСВ (Меглена Кунева).
Най-голям брой жени кандидатки за ЕП и то на избираеми места са издигнали следните партии - Синята коалиция с 2/3 жени от общия брой кандидати, НДСВ – 3/4, ГЕРБ - повече от 50%, ДПС - 40%.
В листата на БСП, водена от мъж, жените са около 30%, въпреки заявеният от партията принцип да се придържа към равенството на двата пола. На последно място в този тест по демокрация засега се намира партия „Атака”, където по безпрецедентен начин на първите 10 места за кандидат евродепутати се мъдрят само мъжки имена.
С това България се приближава към принципа 50/50 на ЕЖЛ, възприет и в целия ЕС. Конкретните резултати ще зависят от крайното подреждане след изборите.
На 29 май 2009 г. ЕЖЛ публикува отчет на равнопоставеността в листите за ЕП. Той се състои от две части, като едната е посветена на програмите на партиите, а другата на броя на жените-кандидатки за ЕП от основните политически партии в 27-те страни-членки на ЕС. Към момента жените в ЕП бяха представени както следва:
С най-висок процент от 47.6% за Зелената партия; Групата на социалистите – 41.2%; Либералите - 40.4%;
И на последно място – Европейската народна партия с едва 24.03%.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец