Свързани новини

11.05.2009 15:45

Олигарсите: Александър Томов, който прави завой към ГЕРБ

Видян 3458 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тези дни бившият политик, бивш директор на Кремиковци и бивш шеф на ЦСКА Александър Томов обяви подкрепата си за ГЕРБ. Преди 3 години той подкрепяше втория мандат на президента Г.С.Първанов. Преди 12 години пък с медийната подкрепа на Иван Костов успя да мине по чудо 4-процентната бариера и неговата Евролевица за първи и единствен път се класира в парламента. По това Томов определено прилича на друга повратлива политически персона – Лили Иванова. По соцвреме тя беше единствената от естрадата народна артистка на Тодор Живков и първата снаха на Политбюро. Заради един развод, както разказва в книгата си, минава към БЗНС, което по онова време държи Министерството на правосъдието. През 1990 г. пееше за СДС. После беше на конгрес на НДСВ и пя за кампания на царската партия – нищо, че таткото на Симеон е покосил земеделското движение като е съдил и убил без вина залесителя на България Александър Стамболийски. Сега Лили Иванова няколко пъти прави комплименти на Бойко Борисов, защото й бил пратил букет. Даже е сложила снимка с него и най-богатата българка Цветелина Бориславова в автобиографичната си книга. Сигурно и Александър Томов би направил така, ако бе издал книга за своя живот. 


Кариерата на младия и амбициозен човек, наричан днес кой знае защо Лупи, започва не къде да е, а в Министерския съвет. Изключително млад за времето на соца, той едва на 30-и-малко години се издига до съветник на последния премиер от времето на Живков – Георги Атанасов. Дали го е консултирал толкова добре, не е ясно. Особено като се има предвид, че Атанасов е един от най-смелите в Политбюро около свалянето на Тодор Живков, но запазва креслото си на министър – председател само три месеца след 10 ноември. В него сяда Андрей Луканов.


Сашо Томов обаче не губи време. Става лидер на цяло крило в БКП, която става БСП. И така се издига до неин заместник – председател. През есента на 1990 г. светкавичната му кариера достига своя връх. На 36 години той е вероятно най-младият в историята дотогава вицепремиер на България. Избран е за заместник – председател на Министерския съвет в кабинета на Димитър Попов. Двамата с Емилия Масларова толкова често се появяват по телевизията, за да обясняват какво точно правят, че започват да ги наричат на майтап Екип 3 (тогава "По света и у нас" се води от Екип 1 и Екип 2 с участието на сегашния депутат от ДСБ Асен Агов). Правителството либерализира цените, което напълва магазините, но се говори за “шокова терапия”.


Година по-късно на власт идва СДС, а Томов излиза в опозиция. Неудовлетворен, че изборът за нов шеф на БСП пада не върху него, а върху Жан Виденов, по-късно той напуска партията и прави поредица от собствени. Той ту е в парламента, ту го няма.  Покрай кампаниите ангажира певци и артисти, които после пропищяват в медиите за неизплатени или забавени твърде дълго хонорари. Така за първи път е хвърлена сянка върху един от най-амбициозните политици в България.


 Възраждането на силата на Алекснадър Томов настъпва, след като Кремиковци е продаден на индийския бизнесмен Прамод Митал. Експолитикът се преквалифицира в мениджър и дясна ръка на собственика, който рядко е в България. Вероятно Томов убеждава Митал, чийто батко беше в топ 5 на най-богатите хора в света, да купи от българския олигарх Васил Божков отбора на ЦСКА. Всичко изглежда прекрасно до момента, когато както в Кремиковци, така и около футболния клуб започват добре познати от миналото на Томов слухове за забавяни или неплащани възнагражения. Водят се и дела за немалко пари по темата. Постепенно обществото разбира за не един и два случая от този характер и доверието в Томов започва да ерозира. Той успява да се измъкне от бурята в Кремиковци, но остава в червения тим.


 Дали провокиран от конкуренция в лицето на собственика на “вечния враг” – Левски - адвокат Тодор Батков (двамата си разменят нелюбезности дори и публично), около клуба с горда история избухва поредица от скандали.


Оказва се, че дружеството е затънало в дългове за милиони, включително и към държавата. Поради това УЕФА отстранява ЦСКА от Шампионската лига. БФС пък умува дали да не лиши тима от правото да играе в А група и да го прати в непрофесионалната В. Там я праща и самият Бойко Борисов, чийто отбор принадлежи към тази футболна дивизия.


Томов все пак успява да намери кандидат за червените в лицето на новия голям чистач на София – фирмата Титан.


Междувременно е успял да прекрои бащината си вила в полите на Витоша в палат от свързани сгради на стойност стотици хиляди евро. И вероятно отново се чувства готов да скочи в политиката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Ден, в който или трябва да следвате нормите каквито са

Ден, в който или трябва да следвате нормите каквито са