Свързани новини

20.01.2024 21:01

Убита ли е заради генерал Катя Попова от Сън ли си или те има: Оперната бг прима на 60-те на век днес

Видян 11249 пъти | Коментари 1
Гласували 6 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 21 януари става век от рождението на Катя Попова. На нея е посветен паметният стих на Павел Матев, превърнал се в хит на Лили Иванова - Ти сън ли си или те има. Тя е оперната прима на 50-те и 60-те години у нас, а поетът е министър на културата. Певицата си отива нелепо само на 42 г., през 1966 г. в катастрофа на български самолет, току-що излетял след аварийно кацане в Братислава. Всичките 82 души на борда му загиват, а причината за инцидента не е ясна и до днес.


Основната версия, извън техниката или човешка грешка, е разчистване на сметките на режима с ген.Иван Бъчваров. След като Тодор Живков с идването си на власт в Партията го издига за шеф на Генералния щаб, първи зам.-министър на отбраната, със сядането си в премиерското кресло през 1962 г. го мести като шеф на военния отдел на ЦК на БКП.


След свалянето на съветския лидер Хрушчов, който издига Живков у нас с възцаряването си в Москва, през 1964 г. генералът иска свалянето на партийния ни и държавен ръководител от неговите постове, понеже по негово мнение не се справял с тях. Дотогава никой не е дръзвал да изрази такава позиция.


В характерния си стил, вместо да се саморазправя с другаря си, превърнал се в опонент, премиерът го праща в "десета глуха" - посланик в Берлин. Именно това е и крайната дестинация на полета, в който пътува и Катя Попова, макар нейната да е друга, междинна, по маршрута на злополучния Ил-18 - Прага, където трябва да пее.


Примата започва кариерата си в софийската опера през 1947 г., след катко завършва държавната Консерватория. Специализира в московския Большой театр. Най-добра е в руския и българския репертоар, но пее и всички други звездни роли. Изявява се на сцените на оперните театри в 20 държави - от Италия и Франция чак до Япония, където намира и последната си любов в лицето на тамошния български посланик.


Заради това, макар в дневника си да изразява своето отчаяние от преврата на 9 септември 1944 г. и от режима, който идва на власт тогава и според нея застрашава бъдещето на България, по ирония на съдбата примата става едно от най-лансираните лица на същия този режим с успехите си, когато на власт през 1956 г идва Тодор Живков, и особено, след като през 1962 г. той става и премиер. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.01.2024 14:55

    Първата жена на Иван Славков, стюардеса май, също загина в тази катастрофа. Правешкият простак и другият циганин, Д.Джуров, убиха с един куршум два заека.

RSS

Най-нови

Какво ще се случи, ако паднете в черна дупка?

Какво ще се случи, ако паднете в черна дупка? (Видео)

Смята се, че попадането в черна дупка би ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.