Свързани новини

29.03.2009 14:19

НСИ: Извънбрачната раждаемост е сериозен проблем за страната ни

Видян 2452 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ситуацията през последните 20 години за населението в страната ни се класифицира като криза, катастрофа или влошена демографска ситуация, това съобщиха от Националния статистически институт пред БНР, цитирани от БГНЕС.


В последните няколко години тези тенденции се пречупиха, връщаме се по развитие на населението от 1992 година. Очаква се, че ако икономическата криза ни обхване, положителната тенденция ще продължи и през следващите години. Извънбрачната раждаемост е сериозен проблем за страната ни. От живородените повече от 51% са извънбрачни. Около 19% за живородените деца, бащата е посочен. Тези консенсусни бракове довеждат дотам, че младите хора раждат деца, които живеят в семейна среда, само че неоформена юридически. Броят на браковете намалява.


В сравнение с другите страни в преход - Унгария, Румъния, Полша, България има най-високият коефициент на плодовитост през последните години – 1,42 през 2007 година, сега е 1,48 коефициентът. Това каза председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева. Интересно е, че единствено скандинавските държави, България и Франция имат около половината деца, които се раждат в семейства без брак. За съжаление продължаваме да сме първи в Европа по смъртност. Въведохме изследване представително всеки месец наши колеги на осемте гранични пункта анкетират хората и установяват кой какво прави, посочи Коцева. Подготвили сме законов проект за преброяване на населението. Надяваме се до две седмици да влезе в парламента този законопроект, каза още Коцева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева