07.10.2008 15:13

Астероид лети към Земята

Видян 1958 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Малък астероид ще се вреже в земната атмосфера, но ще изгори в нея преди да е достигнал земната повърхност или преди да се натъкне на въздушен апарат. При възпламеняването си астероидът, засечен от обсерваторията в Аризона, САЩ, ще се превърне в голяма огнена топка, като ще изгори напълно, съобщават от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсън".


"Държим да подчертаем, че астероидът не представлява заплаха", казва директорът на центъра д-р Тимъти Спар. Астероидът, чийто клас го определя всъщност като "метеороид", е с големина от 1 до 5 м в диаметър. "Типичният метеор е с размери на песъчинка или най-много на грахово зърно", пояснява астрофизикът Гарет Уилямс. "В сравнение с него този метеор е направо чудовищен".


Метеорно тяло или метеороид е твърдо тяло с относително малки размери, което се движи в междупланетното пространство. При навлизане в земната атмосфера предизвиква явлението метеор или болид, като в зависимост от масата и скоростта си се разрушава напълно или частично на височина 60-100 км от земната повърхост, остатъка достигнал земната повърхност се нарича метеорит.


При навлизането си в атмосферата астероидът ще може да бъде видян от източна Африка, като според изчисленията се очаква да се изпари в атмосферата над Судан. "Искрено се надяваме, че някой ще успее да го фотографира", изказва надежда Уилямс.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Комуникацията днес ще върви със страшна скорост

Комуникацията днес ще върви със страшна скорост, което